Спортният арбитражен съд (КАС) регистрира жалба от Световната антидопингова агенция (УАДА) по делото на световния номер 1 в мъжкия тенис Яник Синер от Италия, обвинен в нарушение на антидопинговите правила. По-рано УАДА обяви, че ще иска наказание за лидера в ранглистата на Асоциацията на тенисистите професионалисти (АТП) след като на 26 септември подаде жалба срещу решението на Международната агенция за почтеност в тениса (ITIA), която оправда Синер.

УАДА поиска период на наказание от една до две години за италианския тенисист. През август ITIA съобщи, че два теста на Синер показали ниски нива на клостебол през март, няколко седмици след като спечели първата си титла от Големия шлем на Откритото първенство на Австралия.

Според съобщение от антидопинговата агенция, констатацията на трибунала, който обяви, че Синер е "без вина или небрежност", не е правилна спрямо приложимите правила. Синер е обяснил, че веществото е навлязло в тялото му случайно чрез продукт, използван от неговия физиотерапевт за лечение на малка рана.

На 23 години, Синер е начело в класацията на АТП от юни и вече е спечелил 16 титли под егидата на организацията. През 2023 година той спечели Откритото първенство на Австралия и Откритото първенство на САЩ, както и Купа "Дейвис" с тима на Италия.