Швейцарският тенисист Стан Вавринка постигна исторически успех, ставайки най-възрастният играч, печелил мач от турнира "Мастърс" 1000, след като в първия кръг на турнира в Шанхай надделя над французина Джовани Мпечи-Перикар с 7:6 (2), 7:6 (6). Времето на игра бе 1 час и 50 минути, а 39-годишният ветеран показа изключителен дух и умение на корта.

Вавринка, който е с цели 18 години по-възрастен от съперника си, демонстрира стойност и опит, спасявайки два сетбола, единият в първия и другият във втория сет, преди да си осигури победата. Тази триумфална победа е особено значима, тъй като предишният рекорд за най-възрастен победител в "Мастърс" принадлежеше на хърватина Иво Карлович, който на 40 години спечели мача си в Индиън Уелс през 2019 г. срещу австралиеца Матю Ебдън.

Този успех е първият за Вавринка в Шанхай от 2016 г. насам и първата му победа в турнири от серията "Мастърс" 1000 от Синсината през 2023 г. С днешния успех той регистрира и своята стотна победа на "Мастърс" турнири, като стана едва 12-ият тенисист с подобно постижение, отбелязвайки значителен етап в кариерата си.

Във втория кръг Вавринка ще се изправи срещу италианеца Флавио Коболи, който почива на старта на турнира. Швейцарецът ще се стреми да продължи успешната си серия и да напредне в надпреварата, доказвайки, че възрастта не е пречка, а само число на корта. С всеки мач той вдъхновява ново поколение тенисисти и демонстрира, че истинският спортен дух остава вечен.