Новак Джокович се справи с коварния Алекс Микелсън, записвайки трудна победа с 7:6(3), 7:6(9) във втория кръг на “Мастърс”-а в Шанхай. Сърбинът трябваше да се труди извънредно, за да спаси сетболи, но с два тайбрека успя да продължи напред в турнира.

Това беше първото участие на Джокович в Шанхай от пет години насам и едва вторият му мач след US Open. Той преследва титла номер 100 в кариерата си, но бе тестван наистина здраво още в първия си мач в китайския метрополитен град.

Срещата започна трудно за Ноле, който спечели само три точки в първите три гейма, но бързо успя да се върне и да наложи тайбрек в първия сет. Джокович демонстрира отлична игра, спечелвайки 11 от 15 изиграни дълги гейма през сезона – впечатляваща статистика.

Във втората част сърбинът отново изоставаше с пробив, достигайки резултат 1:4, но успя да спаси два сетбола и в крайна сметка надделя над коравия си противник, осигурявайки си място в третия кръг. Там го очаква или Стан Вавринка, или Флавио Коболи.

Турнирът в Шанхай бе затруднен от днешния дъжд, който пречеше на завършването на мачовете на откритите кортове, като единствено централният корт, на който игра Джокович, разполага с подвижен покрив.