Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за 1/8-финалите на Мастърса в Шанхай. Той победи без много трудности Алексей Попирин от Австралия със 7:6(5), 6:2.

Срещата продължи 1 час и 30 минути.

В следващия етап българският представител ще срещне световния №65 Якуб Меншик, който победи Алкенсадър Шевченко с 6:1, 6:7(5), 6:2. През април Григор отстъпи пред 19-годишния чех на Мастърса в Мадрид. Това е и единствената среща между двамата.

За 33-годишния Димитров това е трето класиране за четвъртия кръг в надпреварата в китайския град. Той постигна някои впечатляващи резултати на Мастърса в Шанхай през последните години и ще се стреми към подобно представяне, за да възвърне отличната си форма, показана по-рано през сезона. Григор стигна до четвъртфиналите в тази надпревара през 2017 година и до полуфиналите по време на следващото си посещение през 2023 година.

Първият сет срещу Попирин предложи по-сериозна интрига, като двамата тенисисти не успяха да вземат преимущество, след което се стигна до тайбрек. В него българинът, който е поставен под номер 9 в надпреварата, показа, че е по-титулуваният от двамата и спечели със 7:6(5).

Във втория Григор Димитров започна много по-мобилизирано. Направи два пробива още в началото на частта за 4:0, след което не допусна изненада за 6:2.


Първи сет:

Григор Димитров избра да сервира в първия гейм и без много усилия го спечели на нула. Въпреки че поведе с 40:0 във втория гейм, българинът изравни, но след това австралиецът не допусна изненада за 1:1. Последва нова размяна на сервис-геймовете. В петия Григор Димитров започна да показва страхотния си сервис, реализирайки два аса, с което отново поведе с 3:2. Австралиецът изравни на нула 3:3. Въпреки че не изглеждаше лесно спечелен, седмият гейм отново е за Григор. Димитров върна първия сервис, след което накара съперника да излезе на мрежата, но Попирин се оказа неподготвен за 15:15, след това обаче с три точки взе гейма за 4:4. Двойна грешка на Димитров даде предимство на Попирин за 30:0, но след това със солидни отигравания и сервис успя да обърне и да вземе подаването си за 5:4. След три аса Пипирин изравни за 5:5. Григор Димитров отново не допуска изненади - 6:5. Австралиецът поведе с 40:0, но след четири безответни точки  успя да си спечели предимство, въпреки че не се възползва от него и след като Попирин отрази сетбола, изравни за 6:6. По този начин срещата продължи с тайбрек. Григор Димитров поведе с 2:1 с минипробив, а след това с 4:2, а всичко това се оказа достатъчно, за да поведе със 7:6 (5) след близо час игра.  

Втори сет:

Григор Димитров започна втората част по блестящ начин, след като направи пробив още първия гейм, а след това го затвърди за 2:0. Последва нов пробив за 3:0 след отличната игра на българския тенисист. Убийствена резултатност от Григор за 4:0. Все пак австралиецът взе подаването си за 1:4. След 5:2 в полза на Григор, той ще сервира за победата. След грешка на съперника Григор Димитров се класира за 1/8-финалите след 6:2.