Много драматична се оказа Олимпиадата за една от най-големите легенди на женския футбол - бразилката Марта. При загубата с 0:2 от Испания в група „С“ тя бе изгонена в края на първото полувреме. 38-годишната нападателка ритна в главата съперничка, а след като видя червения картон се разплака в може би последния си мач. За нея това са шести Олимпийски игри в кариерата. Марта е избирана шест пъти за Футболистка №1 в света, има над 200 мача и повече от 100 гола за Бразилия. Краят на кариерата й обаче напомня на тази на Зинедин Зидан, който бе изгонен в последния си мач на Мондиал 2006.

Бразилия остана на трето място, но също се класира за 1/4-финалите като един от двата най-добри трети отбора.  В другия мач от групата Япония победи Нигерия с 3:1 и финишира на втора позиция с 6 точки и се класира за четвъртфиналите. 
 
Франция и Канада заеха първите две места в група „А“ и се класираха за четвъртфиналите на турнира по футбол на жени на Олимпийските игри в Париж.
 
Отборът на домакините спечели с 2:1 срещу Нова Зеландия, като и двата гола вкара Мария-Антоанет Катото. Канадките надиграха с 1:0 Колумбия с гол на Ванеса Джайлс и продължават защитата на титлата си от Токио 2020, въпреки че бяха наказани с отнемане на шест точки заради шпионския скандал преди официалното откриване на Олимпиадата. Колумбия също продължава в следващата фаза като един от двата най-добри трти отбора. 
 
САЩ и Германия завършиха на първите две места в група "В" и също се класираха за четвъртфиналите. Американките се наложиха над Австралия с 2:1 , като едно от попаденията е на дъщерята на бившата звезда от НБА Денис Родман - Тринити. Германия победи Замбия с 4:1. Леа Шулер вкара два гола за успеха, а по веднъж се разписаха Клара Буул и Елиза Сенс. Играещата за Орландо Прайд в женския вариант на МЛС в САЩ - Барба Банда, беше точна за Замбия. 
 
Ето всички четвъртфинали, които ще се играят на 3 август:
 
16:00 часа САЩ – Япония (в Париж)
18:00 часа Испания – Колумбия (в Лион)
20:00 часа Канада – Германия (в Марсилия)
22:00 часа Франция – Бразилия (в Нант)