Китайската тенисистка Цинвън Чжън постигна най-голямата изненада на турнира по тенис при жените на Олимпийските игри в Париж, след като отстрани абсолютната фаворитка Ига Швьонтек от Полша и се класира за финала. Шестата в схемата Чжън победи Швьонтек с 6:2, 7:5, демонстрирайки изключителна форма на корт "Филип Шатрие", където полската звезда спечели четири титли от "Ролан Гарос", включително и последните три поредни.

Чжън, която достигна до втори значим финал през сезона, след като загуби от Арина Сабаленка на Откритото първенство на Австралия в началото на годината, започна мача с впечатляващ старт. Тя реализира три пробива в първия сет, който спечели с 6:2 само за 39 минути.

Във втория сет Швьонтек поведе с 4:0 гейма, но започна да губи форма, което позволи на Чжън да изравни резултата на 4:4. Китайската тенисистка проби за трети път в сета при 6:5 и отрази една възможност за пробив на Швьонтек в последния гейм, затваряйки мача от първия си мачбол.

Основната разлика в играта между двете състезателки беше в броя на непредизвиканите грешки: Чжън направи 13, докато Швьонтек допусна цели 36.

На финала Чжън ще се изправи срещу победителката от мача между Дона Векич от Хърватия и Анна Каролина Шмиедлова от Словакия. Междувременно, Ига Швьонтек ще играе в мача за бронзовия медал.