Новият шампион в MotoGP Марк Маркес сподели, че все още му е трудно да осъзнае какво е направил. 20-годишният испанец стана най-младият пилот, спечелил кралския клас, в дебютния си сезон.

„Все още съм като в сън, надявам се, че скоро ще започна да осъзнавам какво съм направил,“ заяви Маркес. „Толкова се гордея с постижението си. Сбъдната мечта за мен, може би стана твърде рано дори, не очаквах в този сезон да се случи.“

„Сезонът беше много интересен. Имах своите моменти на много писти, в почти всяко едно състезание. Но се учех непрекъснато, и във втората половина от сезона имах малко по-малко катастрофи,“ добави Маркес. „Научих много неща за всички съперници, особено в първата половина от сезона, и имахме и някои неприятности в хода на годината. Но в момента наистина съм на вълните на щастието.“

Заради катастрофите по време на сезона, за решителното състезание във Валенсия, Марк възприе по-спокойна тактика, и се държеше настрани от битката между Хорхе Лоренцо и Дани Педроса, но след това призна, че му е било много трудно да не атакува и да кара за победата.

„В първите няколко обиколки бях нервен и скован на мотора. Пред феновете е много трудно да се държиш на трета позиция. Нещо вътре в мен непрекъснато ми говореше - „Трябва да се бориш!“ Но аз постъпих умно. Разбрах, че крайната титла е по-важна от едно състезание. Това беше най-дългото състезание в кариерата ми, но последната обиколка беше прекрасна,“ завърши Марк Маркес.