Организаторите на Суперлигата промениха концепцията за проекта си и вместо затворен турнир за избрани отбори, вече предлагат достъп за всички. В документът в който се споменава за тази концепция, се критикува и сегашния формат на Шампионската лига. Той е изпратен до Еврокомисията и Европарламента.

Очаква се през лятото на 2022 Съдът на Европейския съюз да вземе решение дали УЕФА има правото да остане монополист по отношение на организацията на международни клубни турнири. В миналото той е взимал решения срещу монопола, но в други спортове.

"Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" и "Виртшафтсвохе" също съобщават, че концепцията за алтернатива на Шампионската лига е във формат от горна и долна дивизия, всяка от които включваща по 20 отбора. Тя не е заместник на вътрешните първенства и турнирът ще се играе на свободните дати.

Организаторите на Суперлигата твърдят, че Шампионската лига предлага твърде малко качествени мачове и водещите футболисти не се срещат достатъчно често на терена. Друг довод е, че завързаните мачове са едва в края на сезона. Това води до липсата на интерес от младите и съответно намалява броя на привържениците.

Първоначалният план бе за създаването на турнир от затворен характер с 12 постоянни участници и няколко други.