По-рано днес Европейският съд в Брюксел реши, че УЕФА и ФИФА са нарушили европейското законодателство с опитите си да блокират формирането на европейската Суперлига с налагане на санкции. Това отвори отново вратите за създаването на подобен мащабен турнир, което беше посрещнато с възторженост от президентите на двата най-големи поддръжника на идеята – Реал Мадрид и Барселона, съответно Флорентино Перес и Жоан Лапорта.

Много бързо този ентусиазъм обаче беше секнат от големите европейски първенства и отбори. От испанката Ла Лига, германската Бундеслига и френската Лига 1 излязоха с официални становища, в които отново се обявиха против турнир, създаден извън европейския спортен модел и организирани извън съответните лиги и асоциации. Още вчера пък президентът на Италианската футболна федерация Габриеле Гравина предупреди, че всеки клуб, който отново реши да се присъедини към Суперкупата, ще бъде изваден от Серия А.

Асоциацията на Европейските клубове (ECA) и Асоциацията на европейските футболни привърженици (FSA) също се обявиха против така замисления нов турнир, който днес бе представен с обновен формат.

В Англия пък написаха, че след промените, направени вследствие на първия скандал с обявяването на Суперлигата,  ако клубовете от Топ 6 на Висшата лига решат отново да се присъединят към турнира, ще бъдат наказани с отнемане на 30 точки и с глоби от по 25 милиона паунда. Санкциите може да бъдат още по-жестоки, като даден отбор да бъде изваден от първенството.

Манчестър Юнайтед бе първият от английските клубове, който излезе с официална позиция след днешните новини. В нея от „Олд Трафорд“ обявиха, че позицията на „червените дяволи“ е непроменена и 20-кратният шампион остава верен на турнирите под егидата на УЕФА.

Германският шампион Байерн Мюнхен и испанският Атлетико Мадрид също публикуваха подобни позиции, в които подчертаха, че цялото европейско футболно семейство, с изключение на Реал Мадрид и Барселона, е против Суперлигата.

„Наясно сме какво е решил съдът, но това не променя позицията на Байерн и тази на Съюза на европейските клубове (ЕКА). За нас подобен турнир ще бъде директна атака срещу националните първенства и стандартите на европейския футбол. Бундеслигата е носещ стълб за Байерн Мюнхен. Същото мога да кажа и за другите футболни клубове от различни национални шампионати. Наш дълг е да ги правим по-силни, а не да ги отслабваме. Също така, ние подкрепяме напълно европейските клубни турнири под егидата на УЕФА. Така че нека го кажа ясно и просто още веднъж - вратата на Суперлигата е затворена за Байерн“, заяви изпълнителният директор на баварците Ян-Кристиан Дреезен, който е и вицепрезидент на ЕКА.

„Европейското футболно семейство не иска Европейската Суперлига. Германия, Франция, Англия, Италия, Испания (с изключение на Реал Мадрид и Барселона) и т.н. Те не искат Суперлигата. Ние подкрепяме защитата на голямото семейство на европейския футбол, защитата на националните лиги и чрез тях участие за европейските турнири на терена всеки сезон“, гласи съобщението на Атлетико Мадрид.