Европейската футболна централа (УЕФА) публикува своята официална позиция относно решението от по-рано на Съда на Европейския съюз, който се произнесе, че УЕФА и ФИФА са извършили злоупотреба с господстващо положение, заплашвайки със санкции клубовете, които опитаха да създадат Европейската Суперлига през 2021-а година.

Според становището на Европейския съд, правилата, според които ръководните органи на футбола трябва да дадат предварително разрешение за всеки проект за ново футболно състезание, са незаконни.

От УЕФА обаче подчертават, че това решение не представлява някакво одобрение на Суперлигата, а засяга  само един технически аспект в правната рамка, отнасящ се именно до въпросното „предварително разрешение“. Европейската централа заявява, че новите правила са в пълно „съответствие с всички приложими европейски закони и разпоредби“.

От УЕФА обявиха, че по-късно днес ще дадат и специална пресконференция по казуса.

Ето какво пише в официалната позиция на УЕФА:

УЕФА взема под внимание решението, постановено днес от Съда на Европейския съюз относно Европейската Суперлига. Това решение не означава одобрение или утвърждаване на т.нар. Суперлига. То по-скоро подчертава съществуващ недостатък в рамката на УЕФА за даване на предварително разрешение, един технически аспект, който вече беше огласен и разгледан още през юни 2022 година. УЕФА е уверена в стабилността на своите нови правила и по-специално, че те са в съответствие с всички приложими европейски закони и разпоредби.

УЕФА остава решителна в своя ангажимент да поддържа европейската футболна пирамида, като гарантира, че тя продължава да служи на по-широките интереси на обществото. Ще продължим да оформяме европейския спортен модел заедно с национални асоциации, лиги, клубове, фенове, играчи, треньори, институции на ЕС, правителства и партньори.

Вярваме, че основаната на солидарност европейска футболна пирамида, която феновете и всички заинтересовани страни обявиха за свой незаменим модел, ще бъде защитена срещу заплахата от отцепване от европейските и националните закони.