УЕФА и ФИФА са в правото си да блокират създаването на нови състезания като Европейската Суперлига и едно такова решение е напълно съвместимо със законодателството на ЕС, се казва в правно становище на важен фактор, публикувано днес.

Мнението на генералния адвокат по казуса Атанасиос Рантос беше прочетено днес сутринта в Европейския съд в Люксембург.

Хората и клубовете, които стоят зад идеята за създаване на футболна Суперлига от най-силните отбори на Стария континент твърдят, че УЕФА и ФИФА злоупотребяват с господстващото си положение в света на футбола и техните действия не кореспондират с европейското законодателство, най-вече в частта за конкуренцията. Особено Европейската футболна асоциация (УЕФА) реагира много остро към идеята, като първо през април миналата година блокира всяко намерение за създаване на т.нар Суперлигата, а след това търси начини да санкционира замесените клубове.

Въпреки че становището на Атанасиос Рантос е необвързващо относно крайното становище, което трябва да бъде произнесено от съда през 2023-а година, вероятно ще потопи всички надежди за Суперлига, работеща в основния европейски футболен поток, ако няма одобрението на УЕФА и ФИФА.

Съобщението от съда по въпроса гласи:

„Въпреки че клубовете от Европейската Суперлига имат свободата да създадат свой собствен футболен турнир, независим от екосистемата на УЕФА и ФИФА, няма да могат, паралелно със създаването на този турнир, да продължат да участват във футболните турнири, организирани от ФИФА и УЕФА, без предварителното позволение на тези федерации. Правилата на ФИФА и УЕФА, според които всеки нов турнир трябва да получи предварителното им съгласие, са съвместими със законодателството на ЕС за конкуренцията. Законите на Съюза по отношение на конкуренцията не забраняват на ФИФА, УЕФА, местните федерации и националните лиги да заплашват клубовете със санкции в случай, че те участват в проект, който би могъл да навреди на законните цели, преследвани от тези федерации“, пише в позицията на Рантос.

Това не означава, че Съдът на ЕС непременно ще отсъди в полза на ФИФА и УЕФА, но в 80% от случаите съдебните му решения следват позицията на генералния адвокат по делото. Ако клубовете-бунтари решат да се отделят в свое първенство, наречено Суперлига, те няма да имат правото да продължат да се състезават в първенствата на своите страни, тъй като всяка една лига е под юрисдикцията на УЕФА и ФИФА.

От УЕФА приветстваха препоръката на съветника по делото.   

„Тази позиция затвърждава централната роля на федерациите в опазването на спорта, поддържането на принципите за спортни заслуги, свободния достъп на нашите членове и обединяването на футбола със споделени отговорност и солидарност”, се казва в изявление на евроцентралата.

Това напрактика означава, че ако клубовете-бунтари решат да се отделят в свое първенство, наречено Суперлига, те няма да имат правото да продължат да се състезават в първенствата на своите страни, тъй като всяка една лига е под юрисдикцията на УЕФА и ФИФА.

УЕФА заяви, че „горещо приветства“ становището на генералния адвокат по темата, което определи като „недвусмислено“.

Ролята на генералните адвокати в системата на европейското правосъдие е рутинно да предоставят правни насоки на Съда на Европейската общност. Становищата им не са задължителни за базирания в Люксембург съд, но в повечето случаи се спазват. Повечето генерални адвокати се подбират благодарение на неоспоримата им квалификация, ерудиция, опит в правото, тежест на изнесени дела и житейски опит.

Делото беше разгледано през юли в съда, след като Суперлигата се провали при стартирането си през април 2021-а година. Тогава 12 от европейските грандове - Манчестър Юнайтед, Ливърпул, Манчестър Сити, Челси, Тотнъм, Арсенал, Милан, Интер, Атлетико Мадрид, Реал Мадрид, Барселона и Ювентус обявиха намерението си да създадат Европейската Суперлига. Само 48 часа по-късно обаче девет от тях се отказаха от проекта под натиска на ФИФА, УЕФА, правителства, играчи и фенове.

Но компанията, създадена от 12-те бунтовнически клуба, сега останали само Реал Мадрид, Барселона и Ювентус, започна съдебно дело и Съдът беше помолен да се произнесе по въпроси на правото на ЕС от трибунал в Мадрид. Клубовете обвиниха УЕФА в предполагаеми злоупотреби с господстващо положение на пазара чрез нейния контрол върху футболните състезания, които нарушават европейското законодателство, най-вече в частта на свободата на придвижване, конкуренция и право на избор на труд.

Защитата на УЕФА беше, че защитава специалното място на спорта в европейското общество, като провежда състезания в пирамидална структура, отворена за всички, и финансира обикнтовени граждани, любители на играта по терените, както и деца, започващи да се занимават с футбола.

Окончателното решение се очаква през следващата година. Решението от това дело е най-очакваното спортно решение на съд от така нареченото решение „Босман“ през 1995-а година, припомня агенция АП.