Президентът на УЕФА Александър Чеферин заяви, че европейският футбол трябва да остане възможност за всеки клуб. През април миналата година 12 от най-големите клубове в Европа обявиха създаването на Суперлигата - организация, която да направи и контролира турнир, който да е независим от Шампионската лига на УЕФА и да си събира най-добрите отбори. 

Малко след обявяването на проекта, под натиск от страна на УЕФА и феновете, девет от 12-те клуба обявиха оттеглянето си, но Реал Мадрид, Барселона и Ювентус все още не са се отказали от него. 

"Със сигурност футболът ще остане достъпен за всички в нашите турнири. Есенцията на европейския футбол, който е категорично най-добрият в света, е да бъде достъпен за всички. Тези хора, които искат футболът да бъде достъпен само за елита, не разбират, че за тях ще бъде много по-лошо, ако няма срещу кого да се състезават", заяви Чеферин. 

"Миналия сезон видяхме в Шампионската лига Шериф Тираспол от Молдова да побеждава Реал в Мадрид. Ако моят словенски отбор с бюджет от 2 милиона може да победи Тотнъм, това е есенцията на европейския футбол. Това е част от нашата култура и няма да се промени при никакви обстоятелства", добави словенецът. 

"Тази система не трябва да се променя. Това, което много хора не знаят е, че УЕФА връща 93,5 процента от собствените си приходи на клубовете и над 97 процента от всички приходи са за клубовете. Това е много важна част от футбола и причина той да бъде толкова успешен. Аз настоявам и ще продължавам да го правя, че мечтата трябва да бъде жива за всеки", каза още Чеферин.