Европейският шампион Реал Мадрид проведе общото си събрание в неделя сутринта, тъй като иска да получи одобрението на своите членове за сезонните бюджети. Президентът Флорентино Перес използва платформата, за да отговори на няколко от основните въпроси и точки за разговори в дневния ред на клуба.

Перес обаче прекара повече време в разговори за Суперлигата, отколкото за която и да е друга тема, представяйки причините си да защитава проекта.

„Нашият любим спорт е болен, губи глобалното си лидерство. Младите хора са все по-малко заинтересовани, трябва да си го върнем, преди да е станало твърде късно. Новите поколения предпочитат други зрелища, като онлайн платформите или видео игрите. Те искат качествен продукт, който футболът не предлага, защото сегашните турнири не ги привличат... Дори елиминационите фази“, заяви Перес.

„С максимално уважение към местните първенства, големите европейски турнири трябва да предлагат мачове през цялата година, мачове, които връщат ентусиазма в младите хора“, продължи президентът на „Лос Бланкос“.

В голяма част от разговорите също се сравнваяха американския спорт и футбола, като беше посочено, че телевизионните права за НФЛ са надминали тези за Шампионската лига. Перес също сравни футбола с тениса, където някои от най-добрите играчи играят редовно един срещу друг.

„УЕФА увеличава броя на мачовете между неподходящи отбори. Надал и Федерер са играли над 40 пъти, Надал и Джокович са играли 59 пъти, това скучно ли е? Ливърпул и Реал Мадрид са се срещали девет пъти за 67 години. С това само ще се ускори упадъка на европейския футбол. Според „Forbes“ Реал Мадрид е 13-ият най-ценен клуб в света, а преди бяхме 5-и. В тази класация има само три футболни клуба. Тенденцията е безспорн – в САЩ правят нещо много добре и много зле в стара Европа“, каза още Перес.

Думите на Перес бързо срещната остър отговор от президента на Ла Лига Хавиер Тебас.

„Историята ще запомни Флорентино Перес като един най-добрите клубни ръководители, но това не означава, че той е добър в ръководенето на турнири. Без да го разбира, Перес казва неща, които могат да убият останалите клубове“, заяви Тебас.