Президентът на Ювентус Андреа Аниели направи изявление към клубните акционери, за да хвърли ясното относно  причините, поради които Европейската Суперлига би била полезна за света на футбола.

„Това не е подходящият форум за ново разискване на причините за създаването на Суперлигата, но е подходяща възможност да ви информирам, че това ново състезание, което цели да предложи на света най-добрия футболен спектакъл виждан някога, има три основни ценности, приложени в своите правила с целта да се гарантира стабилност за футболната индустрия:

(i) нова споделена рамка за контрол на разходите и за принос към осигуряването на балансирана конкуренция в различните състезания, противно на това, което беше изтъкнато от различни страни, включително от такива със значителен авторитет

(ii) силни ангажименти за солидарност и взаимност

(iii) централен фокус върху представянето на клубовете в европейските турнири и как те ще допринасят за развиването на таланти като ключови елементи в нова концепция за спортна меритокрация (нещо, което не може да се основава само на представянето на домашната сцена, с геополитически и търговски съобръжения, които трябва да са отделени от същността на самия спорт)

Накратко, това е нова парадигма за меритокрация и завръщане към основите на контрола на разходи и прозрачността с три категории на заинтересовани страни в сърцето на проекта:

(i) феновете, които диктуват търсенето на продукта

(ii) играчите, които са звездите на шоуто - както в клубните, така и в националните отбори

(iii) инвеститорите, които поемат целия бизнес риск за футболната индустрия

Това е нова парадигма, която футболът повече не може да си позволява да пренебрегва и на чиято основа трябва да се възобнови политическия диалог. Нищо не може да бъде прието като даденост. Всичко може да се подобри и да се преосмисли. Както Едоардо Аниели каза преди почти един век:

„Трябва да се стремим към това да се справяме добре, но да запомним, че нещо, което е направено добре, винаги може да се свърши по-добре”. Футболът е най-популярният спорт в света. Ювентус, ккто много други клубове, е част от този голям спектакъл години наред.

Отговорност на всички, които представляват клуба, е да гарантират най-големите професионализъм, усилия и единност, за да се уверят, че Ювентус ще остане верен на своята история. Ювентус ще продължи да бъде част от това. Подкрепата на моето семейство, която датира от почти един век насам, е осезаемо доказателство за това и представлява най-добрата възможна гаранция, че клубът ще продължи да играе ключова роля на върха на световния футбол, споделяйки същата страст, изпитвана от милиони фенове по цял свят”, пише Аниели в изявлението си до акционерите на Ювентус.