По-рано днес стана ясно, че УЕФА и ФИФА са нарушили европейското законодателство с опитите си да блокират формирането на европейската Суперлига с налагане на санкции. Това реши Европейският съд в Брюксел и на практика беше дадена зелена светлина за формирането на нова лига с най-големите европейски клубове.

След решението на Европейския съюз, A22 Sports Management , компанията, която промотира проекта Суперлига, обяви, че УЕФА вече няма монопол върху футболните турнири.

„Спечелихме си правото да играем. Монополът не УЕФА е свършен. Футболът вече е свободен“, обяви Бернд Райнхарт, изпълнителен директор на компанията A22 Sports и допълни, че мачовете от планирания мащабен турнир ще се излъчват безплатно.

Турнирът ще бъде с отворена система - ще има новопристигащи и изпадащи отбори, а цялата надпревара ще бъде в две фази – групова и елиминационна. Общо отборите ще са 64 на брой и ще бъдат разпределени в три дивизии – „Звездна“, „Златна“ и „Синя“.

Първите две ще бъдат разделени на по две групи от по 8 отбора или общо 32 тима в „Звездна“ и „Златна“ дивизия. „Синята“ лига ще има общо 32 отбора, които ще бъдат разпределени на 4 групи от по осем тима. Груповата фаза ще продължи от септември до април и ще се играе на разменено гостуване – по 14 мача за всеки клуб.

Първите четири отбора от всяка една група в „Звездната“ и „Златната“ дивизия, както и първите два от всяка група от „Синята“, ще продължат към елиминациите. Всяка една дивизия ще играе ¼-финали и ½-финали на разменено гостуване. Финалите пък ще се играят на неутрален терен.

Интересна ще бъде схемата на изпадащите и на тези, които ще получат промоция. Всеки сезон отборите, които завършат на последни места в „Звездната“ дивизия ще изпаднат, а техните места ще бъдат заети от финалистите в „Златната“ дивизия. Същата система ще се използва за изпадащите от „Златната“ лига, които ще бъдат заместени от финалистите в „Синята“ дивизия.

Тук идва и интересната част. 20 от отборите в „Синята“ дивизия ще напускат надпреварата всяка година и ще бъдат замествани от 20 нови тима, които ще бъдат определяни на база представянето им в домашните турнири. Според организаторите това ще допринесе за по-голямото разнообразие от отбори и мачове.

Срещите ще се играят през делничните дни, както сега в Шампионската лига, Лига Европа, Лига на конференциите и няма да пречат на мачовете от вътрешните първенства. Все още няма потвърждение кои отбори, ако има такива, ще имат гарантирани места в новата Суперлига. Клубовете ще бъдат избирани за участие в дебютната година на база „няколко прозрачни критерия и представяния“.

За да се осигури стабилност при стартирането на състезанието, приходите за първите три години са гарантирани и тази сума надвишава предвидената за следващия цикъл. Солидарните плащания представляват  % от приходите на Суперлигата, като минималното плащане е 400 млн. евро, което е над два пъти повече от сумата, разпределяна в настоящото европейско състезание.

Предвидена е също иновативна нова платформа за цифрово предаване, с която можете да се гледат всички мачове на живо и безплатно. A22 предлага да създаде водещата  стрийминг платформа за спортни събития, наречена Unify, където милиарди фенове ще имат възможност да гледат безплатно мачовете от Суперлигата.