Суперлигата може да бъде краткосрочното решение на финансовите проблеми на Барселона и Реал Мадрид , благодарение на сериозна инжекция от около 1 милиард евро, ако турнирът наистина стане факт, анонсира Mundo Deportivo. Ключът беше в решението на Европейския върховен съд , което беше обявено днес. То отсъди в полза на отцепилите си клубове.

„Правилата на ФИФА и УЕФА, които изискват всеки нов футболен проект да премине през тяхното одобрение, подобно на Суперлигата, и които налагат наказания и играчи, ако участват в такива турнири, са незаконни", се казва в решението на съда. ФИФА и УЕФА са злоупотребили с доминиращата си позиция на футболния пазар, се допълва в заключението.

„Съвсем очевидно организирането на турнири са икономически дейности. Поради това те трябва да се съобразяват с правилата на конкуренцията и зачитат свободите на движение, въпреки че икономическото упражняване на спорт има някои специфични характеристики, като например съществуването на асоциации, които имат определени регулаторни и контролни правомощия и правомощия за налагане на санкции“, гласи още решението на съда.

Основното желание на отборите, които искат да се състезават в евентуалната Суперлига, е да го направят без да се налага да напускат своите вътрешни първенства и купи. Както е известно, през април 2021-а година 12 клуба (Реал Мадрид, Ювентус, Барселона, Атлетико Мадрид, Милан, Интер Милано, Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити, Челси, Ливърпул, Тотнъм и Арсенал) обявиха създаването на турнира, но веднага след това повечето от тях се отказаха от идеята след заплаха от санкции от страна на УЕФА.

Със зелената светлина от Съда на Европейския съюз проектът сега е по-жив от всякога и на хоризонта се задават много пари: инвеститорите отделят 15 милиарда евро, за да стартират състезание на стойност 100 000. Следователно, от всичко това инвеститорите ще запазят 15% . Барселона ще има процент от останалите 85% . Освен това, каталунците и Реал Мадрид ще им се полага бонус, защото са запазили проекта жив.

Барселона ще влезе в Суперлигата с около 1 милиард в касата , което ще означава, че финансовите им проблеми ще изчезнат с един замах, както и тези на „Лос бланкос“, който също е в икономическа ситуация толкова сложна, колкото тази на Барселона , въпреки че за широката публика това не е известно – Реал също има нужда от финансова инжекция. Но, дори ако нещата със Суперлигата не потръгнат, президентът Флорентино Перес ще потърси друг начин да стабилизира клуба.

След решението на Европейския съюз, A22 Sports Management , компанията, която промотира проекта Суперлига, обяви, че УЕФА вече няма монопол върху футболните турнири.