Ако президентите на Ювентус и Реал Мадрид - Аниели и Перес бяха големите глашатаи на Европейската  Суперлига, без съмнение авторите на нейния провал са английските клубове, пише испанският „Ас“. 
 
Великобритания беше най-силно засегната от новината за новия проект, докато в Италия доста от феновете на трите участващи отбора подкрепиха инициативата, която там изглежда като възможност клубовете в калчото да станат отново конкурентноспособни след десетилетие на пропадане. Точно обратното бе настроението сред английската общественост. 
 
Освен всенародното отхвърляне, довело дори до улични демонстрации и инцидент с рейса на Челси, опасението от обезценяването на един изключително успешен национален продукт като Висшата лига, задейства незабавно най-висшите институции на властта. 
 
По информация на „Ас“ от правителството на Борис Джонсън са се свързали с клубовете, пожелали да се включат. Смисълът на посланието бил следният: не можем законово да предотвратим тази конкуренция, но можем да одобрим много строг данък, и, най-вече, благодарение на Брекзит, значително усложняване на процедурите за разрешителни за пребиваване на чуждестранни футболисти.
 
Клубовете веднага разбраха, че Борис Джонсън може да го направи, а заплахата му е реална. Премиерът се възползва от тази битка, за да увеличи още повече популярността и подкрепата си, която вече се увеличава благодарение на изключително успешната кампания за ваксинация. И той не пропусна възможността, която му предоставиха, констатира „Ас“. 

Изправени пред тази опасност, а също пред народния гняв и откритата война с непредвидими последици с УЕФА, Манчестър Сити, Ливърпул, Тотнъм, Манчестър Юнайтед, Арсенал и Челси решиха, че е най-добре да направят крачка назад. И да оставят затъналите  в дългове клубове от Серия А и от Примера да останат сами с проект, който вече е невъзможен.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.