Саша Вукоевич е добре познато име у нас. Първо като футболист, а в последните 15 години и като мениджър. Сърбинът, който е женен за българка, има една дузина успешни трансфери зад гърба си. Специално за Gong.bg той коментира темата с Европейската Суперлига, която разтърси футболния свят в последните дни.  
 
Идеята за създаването на тази Суперлига предизвика огромни скандали и най-вероятно тя няма да бъде реализирана. Засега. Защото съм сигурен, че скоро ще се роди нов подобен проект. Богатите клубове, които искат да станат супербогати, няма да се откажат толкова лесно от целите си. Но в основата на този грандиозен проблем са ФИФА и УЕФА.
 
Футболът е най-великата и най-популярна игра в целия свят, която дава шанс на абсолютно всеки човек по света да играе, да мечтае, да сънува успехи. През последните две десетилетия ФИФА и УЕФА направиха многобройни грешки в управлението на процесите във футбола и допуснаха корупция по най-високите етажи. Само ще припомня, че бившият президент на ФИФА Сеп Блатер, генералният секретар на ФИФА Жером Валке и президентът на УЕФА Мишел Платини бяха осъдени за коруция и финансови измами в големи мащаби. Много от членовете на Изпълнителния комитет на ФИФА също влязоха в съда. За управленския апарат надолу по веригата само може да си гадаем, но е ясно, че работят на същия принцип. А той е да се печелят много пари и то от тесен кръг хора и клубове. 
 
Обслужвайки интересите на големите клубове и първенства, и водени от стремежа за печелене на огромни пари, в УЕФА забравиха фундаменталното значение на спорта и докараха футбола до този колапс. Поляризацията във футбола расте с всяка година и на практика унищожава играта.
 
Ще дам един пример. Аз дойдох да играя футбол в България през 1993 година. По онова време първенството на България беше на много добро ниво, а стадионите - пълни. През пролетта на 1994 г. с моя Локомотив Пловдив играхме срещу Левски (1:1) на "Лаута" пред 30 хиляди зрители?!
Същата година, няколко месеца по-късно на световното първенство в САЩ България завоюва 4 място и това е най-големият успех във футболната история на страната. Някои сигурно са забравили, но половината титуляри в националния отбор бяха от вътрешното първенство - Цанко Цветанов, Емил Кременлиев, Петър Хубчев, Златко Янков, Даниел Боримиров, Наско Сираков. 
За гордост на Сърбия пък Цървена звезда стана европейски шампион през 1991 г. 
 
Като цяло футболът беше на добро ниво, радвахме се на нашите играчи, които пробиваха в европейските отбори и показваха класата си. Сега ние сме много назад, на по-ниско ниво, което е фрустриращо и разочароващо.
 
 
За съжаление с редица грешни управленски решения и лошо менажиране на футбола като цяло, ФИФА И УЕФА разбиха основните принципи на спорта и футбола и създадоха огромно разделение.
 
УЕФА като орган, който ръководи европейския футбол, но преди всичко, обслужвайки интересите на големите клубове и хората около тях, създаде две "касти" - богати и бедни клубове. С тази цел бе поставено началото и на Шампионската лига - да могат богатите да станат още по-богати, а бедните още по-бедни. Разликата в качеството на играта между богатите и бедните клубове е още по-голяма и скоро ще говорим за два различни вида спорт.
 
Солидарност, равнопоставеност и еднаквост - това са основните принципи в нашия свят. Но къде са те във футбола? Не съществуват.
 
Ами какво да кажем за Лигата на конференциите? По какъв "елегантен" и обиден начин бяхме елиминирани от Лига Европа?! Богатите не ни искат даже и в Лига Европа, не искат да пътуват и да играят в България, Сърбия, Македония...
От Шампионската лига не можаха съвсем да ни отстранят, но от Лига Европа го направиха с лекота. За мен това е истинската дискриминация във футбола. Както и в идеята за Европейската Суперлига.
 
И във ФИФА работят по подобен начин. През следващата година в Катар ще стартира новият формат на Световно клубно първенство с участие на 24 отбора. Които ще бъдат избрани по един-единствен валиден критерий в тези времена - парите!
 
Въпреки провала на Европейската Суперлига войната ще продължи, защото става въпрос за огромни пари!