Един от селекционерите, водели Англия в миналото, разкри големия проблем на световните шампиони от 1966 г. да стигнат отново до върха на света. Винаги островитяните тръгват големи фаворити на всеки голям шампионат, или поне са представяни като такива от местните медии, а после с провалят с гръм и трясък. 

Според Фабио Капело, който води "Трите лъва" на Мондиал 2010 в Южна Африка, те имат психика на "губещи" и това им пречи да се отърсят от напрежението и то стяга краката им по време на форума. 

"Всички други отбори идват на шампионата и се отърсват от напрежението, за разлика от англичаните. Те са готови с цял куп извинения. Това са извинения на губещия. Да, националната фланелка тежи, но не трябва да е чак толкова много."

"Да играеш за родината си не трябва да е затвор, не трябва да е жертва от твоя страна. Ако се отърсиш от всичко това, си готов за Световното. Но англичаните не успяват", сподели Капело. 

Под негово ръководство островитяните стигнаха до 1/8-финалите в Южна Африка, въпреки че се очакваше да продължат доста по-напред. На този етап те бяха разбити с 1:4 от Германия, но тогава пък редовен гол на Франк Лампард не беше признат.