Китай не успя да се класира на Световното първенство в Русия, но футболните фенове в Китай са инвестирали над 3 милиард юана (461 млн. долара) за билети, настаняване и забавления.

Над 100 хиляди фенове на футбола от Китай ще посетят Русия. Статистика, базирана за продажбата на билети, казва, че китайските туристи са лидери в този показател. По-любопитното е, че 57% от купените билети от китайци са от жени, които искат да видят любимите си футболисти от най-близката гледна точка.

„На ден има над 20 полета за Русия от Китай, а те прекерават над четири хиляди пътници от източната страна. Китайските фенове са основна сила при запалянковците на Мондиали, а това е важно за икономиката на страната-домакин”, споделя Ксиао Инюян, който е шеф на туристическа фирма в Русия.

Агенцията, която обслужва голяма част от екскурзиите на азиатците в Русия, е учудена, че над половината заявки са от жени, които искат да закупят билети от тяхната платформа.

Китайските компании са инвестирали над 835 млн. долара за реклама на Мондиал 2018 в страната си. Това е двойно на инвестициите на САЩ и пет пъти повече от Русия.