Жаир Вентура Фильо, или просто Жаирзиньо, бе една от големите фигури на славния бразилски тим по време на Мондиала в Мексико през 1970 година. Редом с него играеше не кой да е, а Краля на футбола Пеле, но именно 173-сантиметровото крило съумя да се разпише във всеки един мач на „кариоките“ по пътя им към световната купа.

Това бе един легендарен бразилски отбор, в който Жаирзиньо имаше своя собствен блясък с бързината и техническите си умения по дясното крило, но най-вече с головия си нюх. Именно това му качество го направи такава голова машина. Всъщност Жаирзиньо се нареди до само още двама футболисти, които в историята на Световните първенства са успявали да реализират във всеки един мач от финалите – уругваецът Алсидес Гиджа и унгарецът Гьорг Шароши.

Роден на 25 декември 1944 година в Рио де Жанейро, Жаирзиньо има за свой идол един от най-големите – Гаринча. Жаирзиньо замени именно своя герой както в клубния си тим Ботафого, така и в националния отбор на Бразилия.

Жаирзиньо дебютира за „златисто-зелените“ езва 19-годишен, а сетне игра на цели три Световни първенства. През 1966-а не бе неговият шампионат, защото заради Гаринча му се налагаше да играе като ляво крило – позиция, която не му бе най-удобната.

През 1970 година, вече отдясно, той реализира във всеки един мач на бразилците, общо 7 попадения, донесли му прозвището Урагана.

Жаирзиньо игра и 4 години по-късно в Германия, когато успя да се разпише още два пъти.

Освен за Ботафого Жаирзиньо игра и за някои чуждестранни клубове като Марсилия, бе в отбори от ЮАР, Боливия, Еквадор и във венецуелския Португеза, като именно с последния стана част от един от най-великите тимове в тази страна.

Като треньор води гръцкия тим Каламата, а после и националния отбор на Габон.

Но може би най-голямото му постижение в този занаят е, че забеляза таланта на Роналдо-Феномена и още на 14-годишна възраст го препоръча на Крузейро от своя Сао Кристовао.