След седмици на подготовка и внимателно планиране и на най-малките детайли, Англия и Гарет Саутгейт ги чака стъпка в неизвестното утре вечер на стадион Волгоград Арена. Треньорът и цялата родина на футбола ще застанат зад тим, който не е играл заедно никога преди. Състав, който има общо 248 мача за националния тим и 25 гола. За да поставим това в контекст, след хеттрика срещу Испания, Кристияно Роналдо вече има 84 гола и 151 мача за Португалия.

Неопитността на Англия е последствие от желанието на Саутгейт Трите лъва да поемат в друга посока. Деветима дебютанти на световно първенство най-вероятно ще се изправят срещу Тунис. Треньорът ще даде доверието си на младостта, енергията и скоростта. Фактът обаче, че тези 11 не са играли заедно нито веднъж, е стряскаш. Най-близо до същия състав Англия бе в контролата с Нигерия, но тогава Хари Макгуайър остана на пейката, заради лека травма. Вместо него игра Гари Кейхил, като вкара и гол! Джордън Хендерсън също не бе титуляр тогава, заради участието си във финала на ШЛ.

Ситуацията обаче не е нещо ново. Стартовият тим за Англия в първия мач на всяко от последните 3 световни първенства не беше играл заедно преди това. Рахийм Стърлинг бе изненадата през 2014, а травмите на Рио Фърдинанд през 2006 и Уейн Руни през 2010, доведоха до още промени.

Трите лъва никога не са губили от африканска страна на Мондиал от общо 6 срещи, но пък рядко успяват да се представят силно в груповата фаза. От последните 6 участия на световно Англия завърши първа в групата си само веднъж – през 2006.

Тунис не бива да бъде подценяван. В контролите африканците направиха 2:2 с Португалия, като наваксаха два гола пасив, и загубиха от Испания с 0:1 като пуснаха гол чак в края. Треньорът Набил Маалул може да е доволен, че проблемите с контузии намаляха. Звездата Уаби Хазри се лекува по-дълго от очакваното от травма в прасеца, а крайния защитник Али Маалул вече 8 дни се възстановява. Очаква се обаче и двамата да са в състава.

За Тунис това е пето участие на световни първенства. Те бяха първия африкански тим спечелил мач на световни финали през 1978. Осмина от състава на Картагенските орли изкарват прехраната си във Франция.

Двата тима имат история на световни финали. През 1998 г. те се срещнаха също в първия си мач от групата. Тогава Англия спечели с 2:0 в Марсилия, но островитяните не са вкарвали повече от веднъж в последните 9 срещи на световни.

Началният час на мача във Волгоград е 21, а двубоят можете да следите минута по минута с GONG.BG.

Предполагаеми състави:

Тунис: Муес Хасен, Ясин Мериа, Сиам Бен Юсеф, Дилан Брон, Али Маалул; Елес Схири, Анис Бадри, Феряни Саси; Фахредин Бен Юсеф, Уахби Хазри, Наим Слити.

Англия: Джордан Пикфорд; Кайл Уоклър, Джон Стоунс, Хари Магуайър; Киърън Трипиър, Деле Али, Джордан Хендерсън, Джеси Лингард, Ашли Йънг, Рахийм Стърлинг, Хари Кейн.

A каква е прогнозата на котето ВладИмир?