Криза в испанския национален отбор - един от основните претенденти за световната титла в Русия. Селекционерът на испанския отбор и бъдещ на Реал Мадрид Жулен Лопетеги не се яви пред журналистите, а президентът на Испанската федерация Луис Рубиалес обяви, че той е уволнен два дни преди старта на отбора на Мондиала и само ден преди реалното му начало.

От Испанската футболна федерация бяха много ядосани от неочаквано обявеното назначение на селекционера за наставник на "Белия балет" след Мондиала и се очакваше да реагират рязко.

Първоначалните спекулации бяха, че Серхио Рамос и останалите тартори на отбора са спасили главата на Лопетеги, но с половинчасово закъснение пред журналистите в руския град Краснодар се появи само президентът на федерацията Луис Рубиалес, за да обяви, че е бил длъжен в "тази много сложна ситуация да уволни Лопетеги, на когото желае всичко най-добро".

Рубиалес отказа да назове името на неговия наследник в кризисната ситуация, като добави, че е твърде рано. Той ще се опита да направи най-малко възможни промени в щаба на отбора с оглед на притискащото време.

Веднага тръгнаха спекулации, че тандемът Фернандо Йеро-Алберт Селадес може да бъде назначен на поста по спешност. 

Рубиалес пък отхвърли обвиненията, че Испанската футболна федерация е направена смешна в тази ситуация с думите: "В нито един момент не сме знаели за случващото се. Не сме били в течение на преговорите между Лопетеги и Реал Мадрид. Така че не ни оставаше нищо друго, освен да уволним Лопетеги", каза още президентът.

Потвърдиха се спекулациите, че Лопетеги ще бъде уволнен часове преди старта на Мондиала. Самият той пък се очаква да даде отделна пресконференция в следващите часове.

Проследихте с Gоng.bg  на живо инфарктната пресконференция в испанския лагер.

Лопетеги и Рубиалес

източник: БГНЕС


14:00 - В крайна сметка пресконференция на Жулен Лопетеги в Краснодар няма да има, пише Mundo deportivo. Специалистът ще говори след завръщането си в Испания. 

13:13 - "Испанският национален отбор, повтарям, е на всички испанци. Те подкрепят отбора. Затова отборът и федерацията ще се опитат да се представят по най-добрия начин", продължи президентът на Испанската федерация.

13:09 - "За нас е важно да вземем възможно най-доброто решение. Преди пет минути се появих пред вас така че е рано да ви кажа кой ще бъде новият селекционер. Дали ще е Селадес или Мичел, не мога да цитирам имена. Ще имаме разговори. Ще се опитаме най-малко да пипаме около отбора", добави Рубиалес.

13:06 - "Ситуацията е много сложна. Но в живота не винаги не се получават както искаме. Затова поемам отговорността за това решение. Разбира се, Реал Мадрид търсеше най-добрия специалист за треньор. Но националният отбор е на всички испанци. Бяхме длъжни да вземем това решение", добави Рубиалес.

13:02 - И все пак Лопетеги е уволнен. Това съобщи президентът Рубиалес. "Не се чувствам предаден, той е професионалист. Но и формата е важна как се прави", добави той.

13:00 - Очакването продължава. Продължаваме, да твърдим, че според последните информации испанският селекционер е бил спасен от уволнение от Серхио Рамос и останалите тартори на испанския тим.

12:52 - Вече отложената веднъж пресконференция закъснява отново и то чувствително. Какво ли възпрепятства началото на срещата с журналистите?

12:48 - Въпреки информацията, че са на път за залата, Рубиалес и Лопетеги все още не се появяват пред журналистите.

12:40 - Лопетеги идва към залата за пресконференции. Все още обаче няма официално потвърждение, че Серхио Рамос и останалите капитани на Испания са го спасили от уволнение.

12:35 - Според последните информации от испанските медии президентът Луис Рубиалес е искал да уволни Лопетеги, но отборът се е застъпил за него и той ще остане начело. Това е станало на обща среща-заседание на шефовете на федерацията заедно с тарторите на испанския тим и Лопетеги. Чака се официално потвърждение.

12:30 - Лопетеги все още не се е появил в залата за пресконференции в Краснодар, а това е уреченият час.