Франция успя да победи трудно Австралия с 2:1 в откриващия мач от група С на Мондиала в Русия.

„Петлите” стигнаха изключително трудно до успеха и трябваше да потърсят съюзник в лицето на технологиите, за да стигнат до успеха.

Дузпа, отсъдена след намесата на ВАР, и гол след сигнал от технологията на голлинията,  позволиха на „петлите” да спечелят тирте точки. Австралия вкара от дузпа, отсъдена без помощта на ВАР.


Франция - Австралия 2:1

1:0 Антоан Гризман 58 дузпа, 1:1 Миле Йединак 62 дузпа, 2:1 Пол Погба 81

Дузпата за Франция бе отсъдена след преглед на спорна ситуация в пеналта на Австралия. С помощта на ВАР реферът Андрес Куня посочи бялата точка и Гризман реализира.

Но съвсем скоро за игра с ръка на Умтити и без нужда от ВАР бе отсъдена дузпа и за Австралия, която Миле Йединак превърна в гол за 1:1.

В 81-ата с помощта на рикошет от крака на защитник топката, изстреляна от Погба, придоби странна траектория, удари се в напречната греда и тупна на сантиметри зад голлинията - 2:1.


Фаворитите в мача, французите, започнаха очаквано по-активно в мача. Мбапе и Гризман опитаха да затруднят вратаря Матю Райън, но той нямаше сериозен проблем да отрази ударите му.

Но постепенно „кенгурата” се отърсиха от  лекия смут, който ги бе обхванал в началото. Започнаха по-често да превземат метри от поливаната на „петлите” и в 18-ата минута за малко не стигнаха до гол. При центриране от ляво от фаул френският футболист Корантен Толисо за малко не си набута топката в собствената врата. Но вратарят Лорис внимаваше и изби в корнер.

Играта започна да се развива в по-удобно за австралийците русло, предимно в средата на терена и без големи рискове.

Така лека-полека се стигна до средата на мача, а на таблото останаха да светят двете нули.

И изведнъж се стигна рязко до два гола във вратите, по един във всяка. А първата бе отсъдена след намесата на ВАР, използвана за помощ от уругвайския рефер Андрес Куня. Той видя на повторението, че има леко препъване от страна на Уисдън срещу Гризман и посочи бялата точка.

И Гризман я реализира в 58-ата минута за 1:0 в полза на Франция.

Но съвсем скоро за игра с ръка на Умтити и без нужда от ВАР бе отсъдена дузпа и за Австралия, която Миле Йединак превърна в гол за 1:1 в 62-ата минута.

И ето че всичко започна отначало в мача. Дешан пробва разнообразие в атака си, смени Гризман и Дембеле с Жиру и Фекир.

Наложи се втора намеса на технологиите, за да може Франция отново да излезе анпред в резултата. Този път се задейства технологията на голлинията и в 81-ата минута резултатът стана 2:1. С помощта на рикошет от крака на защитник топката, изстреляна от Погба, придоби странна траектория, удари се в напречната греда и тупна на сантиметри зад голлинията - 2:1.

А Франция с огромни усилия, трудности и щипка технологичен късмет успя да тръгне победно на Мондиала.

 

ФРАНЦИЯ – АВСТРАЛИЯ 2:1

1:0 Антоан Гризман 58 дузпа, 1:1 Миле Йединак 62 дузпа, 2:1 Пол Погба 81

ФРАНЦИЯ /4-3-3/: 1 Лорис, 21 Ернандес,5  Умтити, 4 Варан, 2 Павар, 6 Погба,13  Канте, 12 Толисо, 11 Дембеле /70-Фекир/, 7 Гризман /69-Жиру/, 10 Мбапе. Селекционер – Дидие Дешан

АВСТРАЛИЯ /4-2-3-1/: 1 Райън, 16 Бенич, 5 Милиган, 20 Сейнсбъри, 19 Рисдън, 13 Моой, 15 Йединак, 23 Рогич /71-Ървайн/, 10 Круз, 7 Леки, 11 Набут. Селекционер – Берт ван Марвайк

СЪДИЯ: Андрес Куня /Ур/

СТАДИОН: "Казан Арена" - 41 279 зрители.