742-а – толкова са километрите разделящи френските градове Юлис и Байон. Родните места на двама от най-обичаните френски футболисти Тиенри Анри и Дидие Дешан. Двама от героите извели Франция до единствения успех на Световно първенство през 1998 година. Герои, чието съперничество започва през далечната 1994 година, когато Тиенри Анри става част от представителния тим на Монако. По това време Дидие Дешан вече е утвърдено име в своята родина и приема предизвикателството да премине в италианския Ювентус. Първият допир между Анри и Дешан е през 1997 година, когато нападателя на Монако получава и първата си повиквателна за представителния тим на Петлите.

Година по-късно Франция изживява най-славния момент в своята футболна история. Тиенри Анри и Дидие Дешан са част от националния отбор, който успява да покори световния връх пред собствена публика. Доброто представяне на Анри не само в националния отбор, но и в Монако му уреждат нова среща с Дешан – този път с екипа на Ювентус. За халфа престоя в лагера на Старата госпожа е свързан с три шампионски титли и една шампионска лига. Нещо повече Дешан има ролята на незаменим халф, който определя стила и представянето на Ювентус по това време. Но за Анри престоя при бианконерите се оказа един от най-тежките в кариерата му. Според мнозина нападателя се озовал на правилното място, но в неподходящото време.

Седмата позиция в класирането и допинг скандалът на Апенините са само част от причините за раздялата между Анри и Ювентус. Нападателят реализира едва три попадения с екипа на Старата госпожа, за да се стигне до трансфера му в Арсенал, където по-късно ще се превърне в най-резултатния нападател в историята на английския клуб. Дидие Дешан също приключва с престоя в Италия и се насочва към Англия, където подписва с друг лондонски клуб – Челси. Но пътищата отново събират Анри и Дешан – този път по стадионите в Белгия и Холандия, където Франция продължава да се радва на невероятното представяне на своите любимци. След като спечелиха световната титла, петлите покориха и европейския връх.

Но сега – 18 години по-късно съдбата отново организира среща на Дешан и Анри. Този път само един от тях ще погледне към големия финал в Русия. Дидие Дешан ще опита да изведе Франция до втора световна титла, докато Тиенри Анри ще трябва да помага на Белгия в ролята си на помощник треньор на Роберто Мартинес. От своя страна треньора на белгийците е изградил страхотен тим, а единствената частица която му липсва е знанието как се покорява световния връх. И точно тук идва ролята на Анри – да предаде своя опит на талантливите състезатели на Червените дяволи.

Мнозина биха се запитали как ли ще се чувства бившето френско острие в момента, когато ще прозвучи Марсилезата на стадиона в Санкт Петербург. Какви ли ще бъдат мислите в главата на Анри? Ще разбере ли химна на Белгия? Но бъдете сигурни в едно – в годините Тиенри Анри е доказал, че може да бъде един истински боец, професионалист и човек, който знае как се печели на всяка цена. В деня преди двубоя Дешан определи предстоящата среща с Анри като „Странна“.

Логичен изглежда и въпроса – защо най-добрия френски реализатор не стои на скамейката на своята родина. А отговорът бе даден от самия Анри – когато искаш да бъдеш треньор трябва да се съгласиш с най-доброто предложение – такова каквото дойде от Белгия. Не съм имал предложение от френската федерация. Престоят в Англия изглежда е отдалечил Анри от родината му и контакта с френската федерация. Едно е сигурно това ще бъде специален мач както за Дидие Дешан така и за Тиенри Анри, които тази вечер ще застанат на няколко метра един от друг – разделени от скамейките на Франция и Белгия.

Подробности вижте в прикаченото видео от предаването "Новините от Мондиала" по DIEMA SPORT.

Франция на финал, Белгия не успя да спре "петлите"

Френско-белгийските връзки в първия полуфинал на Мондиал 2018