Това е история за два отбора, чакали до последно, за да си осигурят място на Световното първенство. Швеция и Република Корея дават начало на пътешествието си към славата на стадиона в Нижни Новгород.

Скандинавците предложиха една от най-големите изненади в зона „Европа”, като изхвърлиха зад борда 4-кратния световен първенец Италия в плейофите, но месеците след този подвиг не предложиха спокойствие. Комбинацията от разочароващи резултати и постоянния шум около бъдещето на легендарния Златан Ибрахимович бе обвила в задушаваща хватка националния тим, воден от Яне Андерсон.

В крайна сметка решението на селекционера бе да остави 36-годишния нападател извън състава за Мондиала, като още след класирането за финалите Андерсон изрази изумлението си от продължаващото обсъждане на футболист, приключил националната си кариера през 2016 година.

Но представянето в атака на „Тре кронур” в ерата след Златан не впечатлява. Швеция може и да бе най-резултатния тим в квалификационната си група, с 26 попадения, но 17 от тях бяха отбелязани срещу завършилите на последните 2 места Люксембург и Беларус. А в 4-те подготвителни двубоя през 2018 година, попадението бе само 1 – като селекцията на Яне Андерсон не успя да победи нито веднъж.

Притеснения има и около формата на топреализатора на скандинавците – Маркус Берг. Нападателят на Ал Аин от ОАЕ се разписа 8 пъти в 9 срещи в квалификациите, но не е успявал да порази съперниковата врата от 7 октомври миналата година.

Република Корея също трябва да опровергава критици след показаното преди шампионата в Русия. Азиатците изиграха цели 6 двубоя от март насам, но в тях спечелиха само веднъж – срещу Хондурас. Това представяне последва изпълненото с напрежение класиране за Световното първенство, постигнато в последния възможен мач от груповата фаза на квалификациите – с 0-0 срещу Узбекистан. Затруднения, коствали поста на селекционера Ули Щилике.

Неговият наследник Тае-Йон Шин ще се надява звездата на тима Хюн-Мин Сон да демонстрира формата, превърнала го в основен играч на Тотнъм. Нападателят изигра 53 двубоя за „шпорите” през миналия сезон, а в контролата с Хондурас получи капитанската лента и отбеляза 21-я си гол с националния екип.

А играчите на Шин ще имат и допълнителна мотивация за добро представяне при 9-то си последователно участие на Световно първенство. След само 1 спечелена точка в Бразилия преди 4 години, отборът на Република Корея бе замерян с карамелени бонбони при завръщането си у дома – заради популярна местна обида, свързана с карамела.

След шокиращата загуба на Германия от Мексико в другия мач от групата, двубоят между Швеция и Корея придобива още по-сериозно значение. Неговият начален час е 15, а развитието му можете да следите с GONG.BG.

А как ще завърши мачът можете да научите от котето-оракул ВладИмир!