Дни преди началото на Световното първенство в Русия, GONG.BG продължава своята разходка назад във времето, за да ви разкажем историята на световните първенства.

След като ви разказахме за първия Мондиал в Уругвай и за този в Италия през 1934, сега е ред на третото издание на шампионата, което е през 1938 във Франция.

Мондиалът се случва след много скандали и в тежка военна обстановка. Втората световна война е на прага, а ФИФА е пред трудна ситуация. По план държава от Южна Америка трябва да бъде домакин на първенството, но заради големите разстояния изборът пада върху Франция.

В следствие на това Аржентина и Уругвай обявяват бойкот и отказват участие. Германия пък взима всичко най-добро от тима на Австрия, който остава без отбор. Англия също отказва участие.

Общо се включват 15 отбора. В първата фаза почти всички мачове се решават с продължения или преиграване, а в историята остава двубоят Бразилия-Полша - 4:4 в редовното време и 6:5 за "кариоките" след продължение.

До полуфиналите стигат Италия, Бразилия, Унгария и Швеция.

Джузепе Меаца вкарва победна дузпа, с която Италия отстранява Бразилия. Унгария пък разгромява Швеция с 5:1.

На "Стад де Олимпик" "скуадра адзура" печели с 4:2, изпълнявайки заповедта за титла на Бенито Мусолини.

Цели 12 години Италия остава действащият световен шампион. Заради Втората световна война следващия Мондиал се провежда през 1950 година.