Тогава нямаше нито един. Сега те оформят една трета от националния отбор на Франция.

Става въпрос за парижката школа и начина, по който тя превзе „петлите“ между европейската титла през 1984 година и достигнатия преди дни финал на Световното първенство в Русия. Пол Погба, Н'Голо Канте, Блес Матюиди и Килиан Мбапе са само част от общо 8-те представители на футболните училища в Париж и района Ил-дьо-Франс, които блестят за селекцията на Дидие Дешан на шампионата на планетата.

Нека се придвижим с 14 години напред и направим един паралел с Мондиала през 1998 и спечелената от Франция първа и единствена до момента световна титла. Тиери Анри, Патрик Виейра и Лилиан Тюрам са забележителните представители на парижкия район в отбора. Едва трима футболисти, но и трима лидери на и извън терена, а именно Виейра описва начина, по който израстването в парижката школа оформя толкова качествени състезатели.

„Организирахме мачове срещу другите предградия. Можеше да са двубои между 10-годишни и 15-годишни деца. Нямаше съдия, така че бързо трябваше да се научиш как да се справяш с трудностите, как да се адаптираш. Изблъскват те от топката и трябва да се научиш да действаш много по-твърдо, иначе нямаш шанс да си я върнеш,“ разказва бившият футболист на Арсенал.

Една от сегашните звезди, и един от най-скъпите играчи на планетата – Пол Погба, подкрепя думите на легендарния си предшественик. На въпроса „Защо има толкова много таланти от Париж?“, той отговаря: „Защото в квартала има само футбол. Независимо дали в училище, или по улиците. Футболът те занимава, запълва ти времето, пречи ти да правиш глупави неща. Всеки ден се занимаваш с топката. Това е!“

А защо дълго време талантите от парижкия район оставаха незабелязани и неразвити? Отговорът може би се крие в претърпялата едва в последното десетилетие развитие скаутска система на Пари Сен Жермен. Самият Виейра изтъква, че парижани често са подминавали страхотните млади футболисти в района, които са търсили след това късмета си из цяла Франция, дори и чужбина. И дава един прост пример – от неговите познати от района, които са част от това поколение, само Никола Анелка започва кариерата си и записва мачове за първия отбор на ПСЖ.

Сега обаче парижани следят внимателно случващото се в района. Остана назад времето на пропуснатите шансове, а вместо това скаутското звено на тима от френската столица е готово да привлече всеки футболист, показал потенциал. Дори след това да се стигне до продажба – случаи като този с Кингсли Коман, едно е сигурно – Франция получава своето ядро, с което да преследва международни успехи. И след финала от Европейското първенство преди 2 години, сега е време за нов спор за голям трофей. 20-годишното чакане донесе шанса за слава за района Ил дьо Франс. И сега всичко зависи от Погба, Канте, Мбапе и останалите негови представители. А погледите на целия свят са насочени именно към тях!

Финалът на Световното в Русия между Франция и Хърватия е на 15 юли (неделя) от 18.00 часа.