Франция се качи на световния връх и ще гледа оттам в следващите 4 години. Момчетата на Дидие Дешан изживяха своя миг на върхова радост, след огромното разочарование, което понесоха преди две години от загубения финал на домашното им Европейско. А Русия се оказа щастливата дестинация.

На стадион „Лужники“ в Москва „петлите“ подчиниха направилата истински фурор селекция на Хърватия с 4:2. Попаденията за успеха бяха дело на Марио Манджукич, който си отбеляза автогол след спорен фаул, Антоан Гризман, който се разписа от дузпа, отсъдена с ВАР, Пол Погба и Килиан Мбапе.

За „шахматистите“ се разписаха Иван Перишич и Марио Манджукич.

Сега след като спечелиха втората си световна титла на 21-ия Мондиал в историята, Гризман и компания се оттеглят с усещането за добре свършена работа.

Gulliver/Getty Images
17 снимки

Нека обаче си припомним пътя на Франция до върха. Французите спечелиха квалификационна група „А“, където бе и България, а след това попаднаха в група „С“.

Момчетата на Дидие Дешан завършиха като лидер в своя поток с три победи и едно реми, а на осминафиналите се изправиха срещу сочения за друг основен фаворит за титлата Аржентина. „Петлите“ поведоха след гол на Антоан Гризман, но след това допуснаха обрат с попадения на Анхел ди Мария и Меркадо. Това сякаш ядоса Франция и с голове на Павар и Килиан Мбапе, който се разписа на два пъти, набързо обърнаха нещата в своя полза.

Серхио Агуеро оформи крайния резултат в добавеното време, като силите на гаоучосите не стигнаха за повече. След 4:3 французите продължиха към четвъртфиналите.

Там съперник бе Уругвай. Категорично 2:0 с попадения на Рафаел Варан и Антоан Гризман и „петлите“ пратиха още един свой съперник у дома.

Франция бе на полуфинал и оставаше само стъпка до решитения двубой. Тимът на Дешан си гарантира мач с Белгия, която в предходната фаза елиминира звездата селекция на Бразилия. Попадение на Смаюел Умтити бе достатъчно за финал. А там съперник бе вдъхновеният тим на Хърватия, който за първи път достигна финал на Мондиал, след като елиминира Англия с продължения в предходната фаза.

На „Лужники“ Франция изживя своя сън, подчинявайки с 4:2.

Подробности може да видите в репортажа на предаването на DIEMA SPORT – „Новините от Мондиала“.


Още новини: 

Радост за милиони: Франция спечели най-желания трофей

Дешан: Някои са на 19, а станаха световни шампиони

Как реагираха френските медии след успеха в Русия?

Модрич избран за най-полезен играч на Мондиал 2018