12 години минават откакто за последно е проведено Световно първенство. Войната вече е в миналото и през 1950 година идва моментът отново на преден план да излезе футболът.

Бразилия посреща четвъртия в историята Мондиал, което предизвиква скандали още преди шампионата. Аржентина отказва да участва, Чехия и Шотландия също, но пък за първи път се включва Англия.

Драмите обаче тепърва предстоят. В групите големият шок е отпадането на Англия. Родината на футбола е победена с 1:0 от скромния тим на САЩ.

Финалната четворка е Бразилия, Уругвай, Швеция и Испания. Това е единственото първенство, в което финал няма, а четирите отбора играят като в група всеки срещу всеки.

Е, финал все пак се оформя, тъй като всичко трябва да се реши от последния мач между Бразилия и Уругвай. "Кариоките" са спечелили предишните два двубоя и се нуждаят само от равенство. На "Маракана" има близо 200 хиляди зрители и никой не се съмнява в успеха на любимите на цяла Бразилия.

Домакините повеждат, но немислимото се случва - Уругвай обръща до 2:1 и изпраща цялата нация в немислима тъга. Регистрирани са и няколко самоубийства на хора, хвърлящи се от горните етажи на "Маракана" от мъка. 

Така след титлата през 1930-а, Уругвай се превръща в първата страна с две световни титли. А Бразилия ще трябва да почака още за първата си. 

А кога идва тя, ще разберете в следващите ни епизоди от "Историята на Световните първенства"!