Радост! Сълзи! Усмивки! Надежди! Емоции! Това е една обикновена история за едно велико явление. Само Световното първенство по футбол е способно да обедини толкова много различни по смисъл чувства на човешкото съзнание. А днес в 18:00 е кулминацията на Мондиал 2018 и ще направи съпричастни дори тези от нас, които нямат пристрастия.

Франция срещу Хърватия! В последните 20 години "петлите" са били 5 пъти на световен или европейски финал, а те ще се изправят срещу първия тим от Балканския полуостров, който стига до мач за титлата.

Първенството в Русия ще остане в историята като едно от най-интересните за гледане. Показателно е, че видяхме един единствен двубой, в който не падна нито един гол. А отпадането на световния шампион Германия в груповата фаза само подкрепи становището, че това е Мондиалът на изненадите.

Загубата на Бундестима от Южна Корея беше един от най-неочакваните резултати, като така Германия завърши на последно място в групата си. По този начин се потвърди следната тенденция: Знаете ли че, четири от последните пет световни шампиони не успяват да преодолеят груповата фаза на следващия турнир. Всеки от тези отбори е от Европа.

Друг любопитен факт от Световното първенство в Русия e, че две от най-коментираните звезди от пазарна и футболна гледна точка, Кристиано Ронадло и Лионел Меси, отпаднаха в един и същи ден. А никой от тях не е вкарвал гол в елиминационна фаза на Световно първенство.

В тяхната орбита е само най-скъпият футболист в света: бразилецът Неймар. Но през по-голямата част от месеца на Мондиала той бе обект на шеги и закачки в социалната мрежа, а не на възхищение от футболните му умения.

И така, след провалите на Германия, Аржентина и Португалия, след неуспеха на Бразилия на четвъртфинал, се отвори място за други две изненади на първенството.

Първата и според мнозина по-голямата е Англия. "Трите лъва" никога не бяха печелили мач на Световно първенство след изпълнение на дузпи, но селекционерът на този млад тим Гарет Саутгейт разби мита, че те са рулетка. Англия победи Колумбия на 1/8 финал, след дузпи, а след това преодоля и Швеция и така тим, от който никой нищо не очакваше се класира за първия си полуфинал от 1990-та година насам.

Полуфинал, в който се изправи срещу отбор, стигал до тази фаза само веднъж в своята история. При дебюта си през 1998-ма Хърватия завърши на 4-то място. А сега Лука Модрич, Даниел Субашич и техните съотборници направиха така че хърватската нация може да се гордее със своите сънародници.

Рано в мача с Англия "шахматистите" се оказаха догонващи. Но през второто полувреме Хърватия намери неподозиран източник на енергия и вдъхновение и ватрените обърнаха развоя на събитията, за да спечелят, този път без дузпи от каквито се нуждаеха срещу домакина Русия и преди това срещу Дания.

Този път предизвикателството пред Хърватия е още по-голямо. Защото, за разлика от шахматистите, които не постигнаха нито една победа, в 90 минути в елимиациите, Франция го направи във всеки от своите мачове.

Заплаха дебне отвсякъде: Пол Погба, Антоан Гризман и Килиан Мбапе – единственият тийнейджър вкарвал 2 гола в 1 мач на световни финали от времето на великия Пеле насам.

Неизбежно "петлите" са фаворити, защото са едни от малкото, ако не и единствените, които могат да правят всякакви ротации без да губят от класата си. Но футболът не се съобразява с правила, теории и очаквания – за неговото величие те са незначителни.

И така, в 18:00 часа Франция ще е на терена с мисълта за Париж от преди 20 години, когато у дома "петлите" победиха "шахматистите" на полуфинал и впоследствие спечелиха първата си и засега единствена световна титла.

Срещу тях ще са златните хървати, които сами пишат историята си и не спират да мечтаят, така, както можеш да мечтаеш само на Световно първенство.