Спортният законопроект, който поставяше под въпрос участието на Перу на Мондиала през 2018 година, но и даваше искрица надежда за останалите извън Световното Италия и Чили, ще бъде оттеглен. Това обяви лично вносителят на акта, който разбуни духовете, Палома Носеда.

Искрица надежда за Италия за участие на Мондиала?

Чрез профила си в Twitter дамата обяви: „С усилие и сърце Перу постигна класиране за Мондиала. Всички перуанци ще викаме за страната си. За да има спокойствие, законопроектът ще бъде оттеглен“.

Припомняме, че идеята на Носеда бе да се отнеме автономията на Перуанската футболна федерация. Ако това се бе случило, щяха да последват сурови санкции от страна на ФИФА, в това число и дисквалификация от финалите в Русия.

Именно на това лежаха и надеждите на Италия и Чили, които не успяха да извоюват своите места на престижния форум по спортно-технически път. Съгласно текст от регламента на световната футболна централа, „ако един отбор (от 32-амата участници) се оттегли или бъде дисквалифициран, организационният комитет на ФИФА решава въпроса по свое усмотрение, взимайки нужните мерки. Комитетът, в това число, може да замени един участник с друг“.

Ето на вашето внимание още веднъж всички 32 участника на Мондиала в Русия през 2018 година:

Европа: Русия (домакин), Белгия, Германия, Англия, Испания, Полша, Сърбия, Исландия, Франция, Португалия, Швейцария, Хърватия, Швеция и Дания

Азия: Иран, Япония, Южна Корея, Саудитска Арабия, Австралия

Южна Америка: Бразилия, Аржентина, Колумбия, Уругвай, Перу

КОНКАКАФ: Мексико, Коста Рика, Панама

Африка: Нигерия, Египет, Сенегал, Тунис, Мароко