13-ият световен шампион по шахмат Гари Каспаров призова европейските политици да бойкотират Мондиал 2018 и да не присъстват на мачовете в Русия.

"По принцип винаги съм бил противник на бойкоти или саботиране на спортни събития. Защото, ако това стане, накрая се оказва, че са били наказани самите спортисти. Но аз призовавам за политически бойкот на режима в Москва и всички враждебни действия, които върши държавното ръководство на Русия", написа Гари Каспаров в своята колонка, която има във вестник Франкфуртер Алгемайне Цайтунг.

Едно от враждебните действия, с които Каспаров не е съгласен, е опитът за отравяне на бившия полковник от Главното разузнавателно управление на Русия Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания в началото на март. Също така Каспаров разкритикува и канцлера на Германия Ангела Меркел, която поздравила Владимир Путин за победата в изборите на 18 март. Шахматистът, който е опозиция на традиционните политически сили в Русия, призовава за повече демократични права за гражданите в родината си, а в момента не било така./БТА