С класирането си за пръв път на световни финали за Мондиал 2018 Исландия се превърна в най-малката страна, участничка на планетарния форума.

Със своето 332-хилядно население северната островна държава се оказа най-малката досега и принципно на голям форум. На последното Европейско първенство във Франция исландците спечелиха симпатиите на неутралните фенове, преодолявайки предварителната си група, а след това отстранявайки и Англия.

Едва на четвъртфиналите домакинът Франция се оказа непреодолимо препятствие пред северняците, които отстъпиха с 2:5.

Всички успехи на Исландия във футбола са през 21 век и то основно в последните години. „Викингите“ бяха близо да спечелване на квота и за Мондиал 2014, но след второто си място в групата отпаднаха на баражите от Хърватия след 0:0 и 0:2.

За Мондиал 2018 обаче исландците изпревариха хърватите в своята предварителна група, а също така отборите на Украйна, Турция, Финландия и Косово, за да спечелят директна квота за световните финали.

Първият неофициален мач за Исландия е при победата с 1:0 над Фарьорските острови през 1930 г., а първият официален – при загубата с 0:3 от Дания през 1946 година.

Най-голямата победа за тима в неофициален мач е отново над Фарьорите – 9:0 през 1985 г., а в официален – срещу Малта с 5:0 през 2000 година.

Най-голямата загуба за Исландия е от Дания с 2:14 през 1967 година.