Ирландия се изравни със Сърбия по точки на първото място в група D от зона „Европа“ в квалификациите по пътя към Мондиал 2018. У дома хората на Мартин О'Нийл завършиха при 0:0 срещу Уелс в двубой, който изобилстваше от груби прояви. Гостите дори завършиха мача с човек по-малко, като съдията Никола Рицоли определено можеше да изгони и голямата звезда Гарет Бейл.

Две кошмарни "тесли" от Уелс и само един изгонен

Пред препълнените трибуни на „Авива Стейдиъм“ двата тима не изиграха най-атрактивното първо полувреме. Всъщност то завърши без нито един точен изстрел, към която и да е от двете врати. Като цяло дори шутовете от дистанция бяха истинска рядкост, а това, което очерта по-нататъшната посока на срещата, бе един удар с лакът на Глен Уилън в гърлото на Джо Алън точно преди паузата.

След нея страстите се изостриха, като Уелс стартира по-смело. В 49-ата минута Гарет Бейл отправи топовен шут от дистанция. Ъгълът не беше най-подходящият за обстрел и въпреки това звездата на гостите намери начин да изпрати кълбото само на сантиметри покрай лявата греда.

Предвид разликата в точките, победата беше много по-важна за Уелс и в 64-ата минута Крис Гънтър се включи отдясно и центрира добре в наказателното поле. Там Уилън се размина в опита да изчисти, а Сам Воукс се ориентира добре в мелето, но пък стреля встрани.

Малко по-късно настъпиха минутите на истинска лудост. В 68-ата минута Бейл влезе по крайно брутален начин в краката на Джон О'Шей, докато опитваше да засече центриране. Проявата сама по себе си спокойно можеше да бъде придружена с директен червен картон, но Рицоли реши да покаже само жълт може би защото пострадалият неочаквано не се нуждаеше от медицинска помощ.

Две минути по-късно италианският рефер нямаше и грам основание да пожали Нийл Тейлър. Левият бранител на Уелс посече без грам милост Шеймъс Коулман, който продължи да агонизира на тревата. Наложи се медицинският екип да сложи кислородна маска на ирландския капитан, а фактът, че нямаше телевизионни повторения на ситуацията говори достатъчно за свирепата поява на Тейлър.

В заключителните минути Бейл ритна съперник право в корема при битка за спорна топка, като Рицоли реши да отсъди фаул, но без да го придружава с картон.

Остатъкът на мача се доигра предимно пред вратата на гостите, а в третата минута от продължението Шейн Лонг получи шанс да обстрелва отблизо при едно голямо разбъркване. Изстрелът на нападтеля обаче бе блокиран от бранител на метри пред голлинията.

В другия късен мач от групата Австрия очаквано нямаше затруднения срещу аутсайдера Молдова. На „Ернст Хапел“ във Виена домакините се наложиха с 2:0, като головете отбелязаха Марсел Сабицер (75') и Мартин Харник (90').

Така Ирлания и Сърбия имат по 11 точки на първите две места в група D, като сърбите имат по-добра голова разлика. Уелс е трети със 7 точки, колкото има и четвъртият Австрия.

Група D, класиране:

1. Сърбия      5 3 2 0 12:6 11 т.

2. Ирландия 5 3 2 0 7:3 11 т.

3. Уелс           5 1 4 0 8:4 7 т.

4. Австрия     5 2 1 2 8:7 7 т.

5. Грузия       5 0 2 3 4:8 2 т.

6. Молдова   5 0 1 4 1:13 1 т.