Националният отбор на Франция е двукратен бронзов медалист от световните първенства през 1958 и 1986 година “Петлите” стигат до мач за титлата през 2006 година, но губят от Италия след дузпи.

Франция е един от четирите европейски отбора, които участват на първата Световна купа през 1930 година.

Също така тимът  е един от седемте национални отбори, печелил надпреварата. Това се случва през 1998 година, когато тимът е домакин на първенството. Тогава тимът побеждава Бразилия с 3:0 на финала, след два гола на Зинедин Зидан и Еманюел Пти. 

“Петлите” също са носители на две европейски титли. Първата през 1984 година, когато са водени от носителя на Златната топка Мишел Платини. 

Втората е през 2000 година, с лидерството на обявения от ФИФА за Играч на годината Зинедин Зидан. През 1984 година тимът печели и Олимпийските игри в Лос Анджелис.

След успеха си на Купа на конфедерациите от 2001 година, Франция става, заедно с Аржентина, единственият национален отбор, спечелил титли от трите най-значими мъжки турнири организирани от ФИФА: Световната купа на ФИФА, Купата на конфедерациите и Олимпиадата.

Франция е тимът, който познава горчивият вкус от непревидената загуба в последните секунди, нанесена му от националният отбор на България на 17 ноември 1993 година. 

На “Парк де Пренс” българите поднасят изненадата в решаващия момент от квалификациите за световното през 1994 година в САЩ. Ерик Кантона дава предимство на "петлите", а Емил Костадинов изравнява, като Франция се нуждае единствено от равенство, за да се класира.

Отново Костадинов в 90-ата минута на срещата осуетява плановете на селекционера Жерар Улие, за да прозвучи вечната фраза на Николай Колев –Мичмана: “Господ е българин!”. 

Така почти 24 години по-късно двата тима отново се изправиха в мач-реванш, който Франция спечели с 1:0 срещу България. По този начин “петлите” си осигуриха първото място в групата, както и директното класиране на Мондиал 2018 в Русия. 

Иначе Франция ще трябва да се реабилитира, заради разочаорващото си участие на на Мондиала в Бразилия през 2014 година, където достигна до четвъртфиналите, но отпадна от световния шампион Германия след загуба с 0:1. 

Франция може да се похвали с един от най-скъпите национални отбори в света. В състава на Дидие Дешан блестят имената на Килиан Мбапе, Пол Погба, Антоан Гризман, Рафаел Варан, Антони Марсиал, Александър Лаказат, Н’Голо Канте и други.