Купата на Франция безспорно отне ореола на ФА Къп за турнирната надпревара с най-голям брой изненади. И това се доказа в 1/16-финалите на надпреварата. В първата порция от мачовете във вторник отпаднаха два от представителите на елита. 

Воденият от Клаудио Раниери тим на Нант навакса три гола изоставане, само за да отпадне впоследствие с 3:4 от втородивизионния Оксер, при това на своя стадион. А всичко за "канарчетата"в  този мач рухна, когато останаха с десет души на терена. 

Този мач започна по шокиращ начин за възпитаниците на Раниери. Малко след половин час игра резултатът вече беше 3:0 за Оксер след попадението на Браим Конате в 6-та, автогола на Никола Палоа в 32-та и гола на Флориан Айе в 34-та минута. 

Но постепенно Нант се съвзе и взе нещата в свои ръце. За това помогна и бързо върнатото едно попадение чрез Адриен Томасон в 38-та минута. Лео Дюбоа намали на 2:3 в 51-та минута и вече миришеше на обрат. 

Частичният такъв стана факт в 65-та минута, когато Томасон реализира второто си попадение и направи 3:3. И тъкмо когато "канарчетата" летяха към успеха, Лима си изкара глупав директен червен картон и зачеркна усилията на съотборниците си. 

Логично Оксер стигна и до четвърти гол малко след това. Той беше дело на Ибраим Сангаре четвърт час преди края и така всичко приключи с поражение за елитния тим и радост за втородивизионния такъв. 

Същата беше историята и в мача между Бурж-Перона и Тулуза. Тимът от Лига 2 надделя с 2:0 на свой терен и вече е на 1/8-финалите. Титуляр за домакините беше доскорошният играч на ЦСКА Кевин Кубемба, който започна като титуляр, но беше сменен в 65-та минута. 

И в този мач всичко беше решено от един червен картон. Получи го Кростофер Жюлиен в 61-та минута, а почти веднага след това Йоан Курт откри за Бурж-Перона. Малко преди края Жюлиен Бег оформи крайното 2:0 и скалпът на елитния клуб беше взет. 

Третият елитен тим, участвал в ранните битки във вторник, се спаси в последния момент от чутовен срам. Каен имаше нужда от дузпи, за да отстрани петодивизионния Кане Русийон, след като в редовното време и продълженията битката завърши 1:1. Но след 4:3 при дузпите, Каен се спаси от резила. 

Ето и резултатите от ранните мачове във вторник вечер от 1/16-финалите за Купата на Франция: 

Бурж-Перона - Тулуза 2:0

Шатору - Шамбли 1:1, 3:4 сл. д.

Коломиер - Сошо 1:2

Гранвил - Конкарно 3:2 сл. пр.

Нант - Оксер 3:4

Стад Бриошен - Ланс 0:1

Кане Русийон - Каен 1:1, 3:4 сл. д.