Националният отбор на Англия направи солидна кампания на Мондиал 2018, достигайки до полуфиналите на шампионата. „Трите лъва” поведоха на Хърватия в полуфиналния мач, но допуснаха изравняване в редовното време. В продълженията Марио Манджукич отбеляза победният гол за „ватрените”, който ги изпрати към финалния мач срещу Франция.

Грешката в защитата на албионците при гола на Марио Манджукич бе сериозна, но те опитаха да „излъжат подло” противника, възползвайки се от футболното правило, което нашумя покрай Мондиал 2018.

Докато целият състав на Хърватия празнуваше край корнера попадението на Манджукич, то Англия се опита да стигне до другия край на терена с бърз начален удар и да отбележи мигновено.

Действието на англичаните бе пропусанто от телевизионните камери, но фенове на трибуните уловиха случката.

Трима играчи на Гарет Саутгейт се втурнаха да атакуват вратата на Даниел Субашич, но съдията Джунейт Чакър бързо-бързо укроти мераците за английския гол.

Хитрият ход нашумя, след като бе повдигнат въпроса по-рано през турнира по време на мача Португалия - Испания (3:3). Португалия бе приготвен и оставяше винаги футболист в очертанията на футболния терен. Противникът, по този начин, не може да изпълни бърз начален удар и да атакува с много играчи вратаря на отбора, който е отбелязал току-що гол.

Правилата на ФИФА позволяват отбора, който ще изпълнява началния удар да започне атаката си от центъра на терена, ако тимът, който празнува не е оставил нито един футболист на терена.

Въпреки това правилата на международния борд на футболните асоциации казва, че това действие е напълно неправомерно и със сигурност ще се разглежда това правило в близко бъдеще.