Англия притежава най-стария национален отбор в света, заедно с Шотландия. Двете страни изиграват и първия в историята международен футболен мач на 30 ноември 1872 в Патрик, Шотландия. 

Тимът е контролиран е от Футболната асоциация, управляващ футболен огран в Англия.

През 1928 година отношенията между Футболната асоциация и ФИФА се влошават и британските нации напускат организацията. Поради тази причина Англия не участва на Световните първенства по футбол до 1950 година.

Тимът е участвал общо на 14 световни първенства. Най-големият успех на Англия в историята е пред собствена публика през 1966 година.

Тогава тимът воден от сър Алф Рамзи печели титлата, побеждавайки на финала Германия с 4:2 след продължения. Капитан е Боби Моор, а Джеф Хърст има най-голяма заслуга с трите си гола.

На световното в Мексико през 1986-а Англия достига четвъртфиналите, където е елиминиран от Аржентина с 1:2 след скандален първи гол на Диего Марадона с ръка, позната още като “Божията ръка”. Последва втори гол за Дон Диего, а малко преди края Гари Линекер вкарва почетното попадение за “трите лъва”.

Другото най-голямо постижение на Англия е четвъртото място от Мондиал 1990 в Италия. Под ръководството на Боби Робсън тимът е е елиминиран на полуфинала едва след изпълнение на дузпи от бъдещия шампион ФРГ, а в мача за третото място губи от Италия с 1:2.

В началото на 2008 година начело на отбора е назначен италианецът Фабио Капело. Под негово ръководство отборът достига осминафиналите на световното в ЮАР през 2010-а, където е спрян от тима на Германия.

На последния Мондиал в Бразилия през 2014-а тимът приключва участието си в още в предварителната група, след като завършва на последното място с актив едва от 1 точка.

Англия ще трябва да се реабилитира за разочароващото си представяне на предишния Мондиал. Възпитаниците на Гарет Саутгейт завършиха на първото място в група “F” с актив от 26 точки и баланс от 8 победи и две равенства.

Всички очакваме да видим на какво са способни новоизгрелите звезди на английския футбол, сред които личат имената на Хари Кейн, Джейми Варди, Маркъс Рашфорд, Даниел Стъридж, Рахийм Стърлинг, Деле Али, Джо Харт и други.