Отборът на Хърватия започна по най-добрия начин участието си на Мондиал 2018 – с победа. Въпреки че не разкриха пълния си потенциал, „шахматистите“ надделяха с 2:0 над Нигерия в мач от група D.

Бранителят Огенекаро Етебо си реализира нелеп автогол през първата част, а през вторите 45 минути Лука Модрич оформи крайния резултат с точен изстрел от дузпа.

Така тимът на селекционера Златко Далич оглави временното класиране в групата след издънката на Аржентина срещу Исландия по-рано. Лионел Меси и компания не успяха да победят абсолютния дебютант на световни финали и завършиха при резултат 1:1.

--

Развитието на мача минута по минута

Участвайте и в нашата игра „Познай резултата“ и спечели страхотни награди.

--

Мачът, който се игра на най-малкия стадион на финалите в Русия, започна доста динамично. Двата тима наложиха високо темпо още от първите минути, а първата реална голова възможност дойде в 14-ата минута.

След бърза атака по лявото крило Анте Ревич получи топката, напредна и комбинира с Марио Манджукич на границата на наказателното поле. Нападателят, който бе с гръб към вратата предостави топката на Перишич, а футболистът на Интер реши да стреля незабавно. Коженото кълбо прелетя на сантиметри от напречната греда, но не затрудни стража на нигерийците.

Футболистите на Златко Далич продължиха да бъдат по-активният тим на терена, докато „супер орлите“ разчитаха най-вече на статични положения.

По-настойчивата игра на „шахматистите“ даде резултат в 32-ата минута. След поредния корнер в полза на хърватите, топката бе центриране в наказателното поле, където Марио Маджукич стреля с глава. Ударът на нападателя не бе точен, но за негов късмет топката рикошира в крака на Етебо и влетя в мрежата на Нигерия за 1:0.

След попадението си, хърватите заиграха още по-освободено и до края на първата част имаха още няколко възможности да увеличат преднината си. Най-добрата от тях бе за Андрей Крамарич. Той получи страхотен пас от Лука Модрич, но ударът му с глава не попадна в целта.

Футболистите на Нигерия се опитаха да отговорят в последната минута на първото полувреме след статично положение. След центриране на Виктор Моузес от фаул, последва разбъркване в наказателното поле на хърватите, топката попадна в Алекс Иуоби, който стреля много силно, но Деян Ловрен бе на мястото си и се оказа последна преграда за коженото кълбо.

Така без много бляскави моменти през първите 45 минути, в които двата тима не отправиха нито един точен удар в една от двете врати, Хърватия успя да вземе своето и да се оттегли на почивка с минимална преднина.

Второто полувреме започна с натиск на Нигерия. В рамките на две минути играчите на Герно Рор стигнаха до три поредни корнера, след които обаче не успяха да застрашат вратаря Субашич.

Малко по-късно Виктор Моузес имаше добра възможност да стреля към вратата на хърватите, но изстрелът му мина покрай левия страничен стълб.

Футболистите на селекционера Златко Далич видимо намалиха темпото и приеха играта в своята половина, което позволи на Нигерия да се настани по-трайно в половината на своя противник.

В 59-ата минута Одион Игало стреля с глава, но изстрелът му бе твърде слаб и не затрудни сериозно стража на хърватите. Малко по-късно пък Виктор Моузес имаше претенции за дузпа след единоборство с Иван Стринич, които не бяха уважени.

Всичко в мача бе решено в 71-ата минута, когато падна и вторият гол в полза на „шахматистите“. Той дойде от дузпа. След центриране от корнер, Уилям Еконг буквално се качи на гърба на Марио Манджукич, като по този начин не му позволи да играе с глава. Действията на футболиста на Нигерия не останаха незабелязани от рефера, който посочи бялата точка.

Зад топката застана капитанът на Хърватия Лука Модрич, а за него не бе проблем да насочи топката в десния ъгъл на вратата за 2:0.

В оставащите минути до края ситуацията на терена не се промени особено, а футболистите на Нигерия така и не успяха да застрашат сериозно противниковия вратар и продължиха неприятната си серия от мачове без победа. В последните си четири проверки преди Световното „супер орлите“ записаха четири загуби.

Следващият мач на Нигерия е срещу Исландия, докато Хърватия среща Аржентина в дербито от групата.

--

ХЪРВАТИЯ – НИГЕРИЯ 2:0

1:0 Етебо 32' (авт), 2:0 Модрич 71' (д)

Група D, Калининград

Хърватия: Даниел Субашич, Симе Вършалко, Иван Стринич, Иван Перишич, Деян Ловрен, Иван Ракитич, Андрей Крамарич, Лука Модрич, Марио Манджукич, Анте Ребич, Домагой Вида

Нигерия: Франсис Узохо, Брайън Идову, Уилфрид Ндиди, Уилям Еконг, Леон Балогун, Огенекаро Етебо, Одион Игало, Джон Оби Микел, Виктор Моузес, Абдулахи Шеху, Алекс Иуоби