Сълзи за Австралия и радост за Перу след последния мач на двата тима на Световното. "Кенгурата" пропиляха и илюзорните си шансове за второ участие на 1/8-финал на Мондиал след загубата с 0:2 от южноамериканския представител. 

"Инките", макар и отпаднали още преди този мач, се отдадоха на луда радост. А именно, защото сложиха край на 36-годишното си очакване да отбележат гол на Световно първенство и на 40-годишното чакане на победа на такъв форум. За последно те биха Иран в Аржентина през 1978 г. и чакаха чак досега за новия си успех. 

Освен че трябваше да бият, представителите на зона Азия трябваше да се надяват и класиралият се напред тим на Франция да бие Дания. Това не се случи, но и момчетата на Берт ван Марвайк не свършиха своята част от работата си и стегнаха багажа за другия край на света. 

Перуанците пък изиграха трети много силен мач и този път усилията им бяха възнаградени с попаденията на Андре Карийо преди почивката и на голямата звезда Паоло Гереро малко след нея. За "кенгурата" пък се появи легендата им Тим Кейхил, който на 38-годишна възраст участва на последното си голямо първенство и на общо четвърти Мондиал. Но няма да го запомни с добро...

25 снимки

Първата част на мача започна равностойно, като в началото и двата тима опипваха почвата. Австралийците бяха с една идея по-активни, защото за тях победата нямаше алтернатива. Но ударите на Миле Йединак и Томи Юрич не бяха особено опасни. 

Перуанците бяха далеч по-икономични в сравнение с предишните си два мача и от красивата им игра в предни позиции нямаше и идея. Но в крайна сметка именно южноамериканците бяха тези, които откриха резултата при първата си сносна атака. 

Това се случи в 18-та минута. Тогава при едно дълго подаване към Паоло Гереро защитникът на "кенгурата" Трент Сейнсбъри подходи лековато и не самоне успя да изчисти топката, но я заложи за Гереро. Капитанът на Перу го залъга и с перфектен пас отдясно пред наказателното поле намери Андре Карийо. Той стреля от воле и щеше да скъса мрежата - 1:0. 

Този гол събуди австралийците и те тръгнаха доста по-смело напред. Но вместо това, бяха близо до инкасирането на още едно попадение. Това беше в 24-та минута, когато след центриране от пряк свободен удар Паоло Гереро беше изпуснат в наказателното поле и стреля със задната част на главата, но неточно. 

След това дойдоха и минутите на Австралия. Първият истински шанс за тима дойде в 27-та минута, когато Том Рогич навърза защитата на съперника, но след като преодоля четвъртия съперник, стреля слабо и в тялото на вратаря. 

В следващите 12 минути пред вратата на Перу вреше и кипеше. В 31-та минута отново Рогич проби и намери Роби Крузе, но той се забави и не можа да стреля опасно. Пак двамата сътвориха и най-чистата ситуация за тима си в 34-та минута. 

Рогич с невероятен пас намери Крузе на десния фланг, той нахлу до аутлинията и пусна пас за връхлитащия срещу празната врата Матю Леки. В последния момент обаче защитник изби топката и гол не падна. 

Последното от тази серия положения за "кенгурата" дойде в 39-та минута, когато Трент Сейнсбъри беше намерен от пряк свободен удар, но изстрелът му с глава мина на сантиметри встрани от вратата. В крайна сметка повече попадения до почивката не паднаха, а и с оглед на резултата от другия мач в групата, всичко за Австралия изглеждаше загубено. 

22 снимки

А австралийците само могат да съжаляват, че не се разписаха в тези минути. Защото всичко за тях свърши само пет минути след подновяването на играта. Тогава Ренато Тапиа пробива центриране и с малко късмет топката стигна до Паоло Гереро. Звездата на Перу стреля елегантно към вратата и с помощта на лек рикошет оплете топката в мрежата за 2:0. 

Това направи планината за изкачване пред "кенгурата" почти невъзможна. На терена влезе дори и местната легенда Тим Кейхил, за когото това е последно голямо първенство, а и за четвърти път поред участва на Световно първенство. Той създаде острота пред вратата на "инките", но само толкова. 

Именно 38-годишният ветеран създаваше сериозна опасност при всеки корнер пред перуанската врата, но съотборниците му не се възползваха. Удари на Азиз Бехич и Даниел Арзани минаха изключително близо до вратата, но не и в очертанията ѝ. 

Така постепенно "кенгурата" се обезверяваха и атакуваха все по-напрегнато и стихийно, докато съперникът им дебнеше на контра, но нямаше чак такива чисти ситуации след втория си гол. 

Мачът вече беше навлязъл в това русло и много трудно можеше да се промени. Австралийците колкото и да атакуваха, нямаха прецизност в предни позиции. Ударите на Кейхил, Йединак и Арзани не можаха да затруднят перуанския вратар. 

"Инките" пък имаха един от редките шансове за трети гол в 81-та минута, когато трима техни играчи се озоваха срещу двама съперници при една контра. Тогава Паоло Гереро намери Едисон Флорес, чийто удар обаче не намери целта, а топката се отклони от гредата и опасността умря. 

На практика това беше и последната интересна ситуация в този мач, който предложи стихиен и хаотичен австралийски натиск до края и умна и пестелива перуанска игра, неутрализирайки по този начин възможността за повече попадения до последния съдийски сигнал. 

Така след развръзката в този мач и Перу, и Австралия си стегнаха багажите за дома, както се и очакваше. Дания и Франция, завършили при взаимно изгодното и миролюбиво 0:0, продължават напред. Като лидери от групата излизат "петлите". 

Ето и стартовите състави на двата отбора: 

Австралия (4-2-3-1): Матю Райън - Азиз Бехич, Марк Милиган, Трент Сейнсбъри, Джошуа Рисдън - Аарън Моой, Миле Йединак - Роби Крузе, Том Рогич, Матю Леки - Томи Юрич;

Резерви: Брад Джоунс, Дани Вукович, Матю Юрман, Джеймс Мередит, Милош Дегенек, Масимо Луонго, Джаксън Ървайн, Андрю Набут, Джейми МакЛарън, Тим Кейхил, Даниел Арзани, Димитриос Петратос;

Перу (4-2-3-1): Педро Гайесе - Луис Адвинкула, Кристиан Рамос, Андерсон Сантамария, Мигел Трауко - Ренато Тапиа, Йошимар Йотун - Андре Карийо, Кристиан Куева, Едисон Флорес - Паоло Гереро;

Резерви: Хосе Карвайо, Карлос Каседа, Нилсон Лойола, Мигел Араухо, Алберто Родригес, Алдо Корсо, Анди Поло, Уилдер Картахена, Педро Акино, Паоло Уртадо, Раул Руидиас, Джеферсон Фарфан.