Надеждите на Австралия да прескочи груповата фаза на световните финали в Русия все още не са угаснали. Воденият от Берт ван Марвайк тим започна с равенство участието си на Мондиала 2018-а срещу Дания, а след това показа не лошо лице и срещу Франция, но не успя да достигне до точките. Въпреки крехкия си актив от само една точка, австралийците продължават да се надяват, че могат да повторят успеха си отпреди 12 години, когато достигнаха до елиминациите. На финалите в Германия през 2006 година тимът записа най-запомнящото си участие на Световно първенство, след като игра осминафинал и то срещу бъдещия шампион Италия. Нещо, което страната не стори в нито една от останалите си три появи на планетарен форум.

Трудните мигове за Австралия и поставянето на тима пред изхвърляне от Мондиала, доведоха до остри атаки към един от офанзивните играчи – Роби Крузе. Нападателят бе критикуван от феновете в социалните мрежи, като някои от тях стигнали дори по-далеч и са заплашвали футболиста. Това е накарало семейството му да деактивира профила му. Случилото се бе широко коментирано и от съотборниците му, които застанаха зад своя колега. Един от тях Матю Леки не намери логично обяснение за случилото се.

„Роб е добре. Намира се в добро състояние на духа, когато е около нас. Наистина той бе шокиран от случилото се, както всички останали. Ние представляваме Австралия и в един момент хората у дома говорят всички тези лоши неща. Разбирам, че даден играч може да се харесва повече от друг, но не трябва да се злоупотребява. Имам предвид, че Роб е футболист, играл в Шампионската лига. Това не става случайно, знаете, че е страхотен играч. Той е бил част от голям клуб като Байер Леверкузен, запознати сте какво е качеството там, а той е бил титуляр. Така, че Роб не е бил там без причина“.

В първия сблъсък между Австралия и Перу на световно ниво, южноамериканците няма да могат да разчитат на един от основните си играчи – Джеферсон Фарфан. Нападателят е със сътресение на мозъка след удар, който е получил по време на една от тренировките на тима. Без него "инките" ще опитат да прекъснат серията си без успех на Мондиал, която е вече от шест поредни срещи. Със сигурност тимът има какво да подобри в офанзивен план с оглед стряскащата статистика, която показва, че Перу е отправил цели 27 удара към вратата на противника, но само веднъж е вкарал.

Перу срещу Австралия – битка за чест и още нещо. Двубоят е от 17 часа.