Борбата за Мондиал 2018 е към привършване, а отборът на Аржентина отново не успя да се докопа до победа. „Гаучосите” направиха нулево равенство с Перу в световната квалификация от зона КОНМЕБОЛ. Двата тима все още запазват шансовете си за директна виза за световното в Русия, след като Колумбия се издъни срещу Парагвай в последните минути, допускайки обрат за 1:2, а Чили се справи с Еквадор, побеждавайки го с 2:1 с попадение в края на срещата.

Така преди  последния мач от квалификациите срещу Еквадор, Аржентина е на 6-ото място в класирането с актив от 25 точки. Това означава че към момента „гаучосите”са аут от надпреварата за Мондиал 2018, тъй като от зона Южна Америка се класират директно първите пет класирали се, а петият играе бараж.

Ако все пак Аржентина се стегне и демонстрира класа срещу Еквадор, то тимът на Хорхе Самполи ще се намести поне на едно от по-предните позиции. Към момента Перу има на сметката си 25 точки, а Колумбия 26. Двата тима пък ще се изправят един срешу друг в инфарктен двубой в Лима. На третият в класирането Чили, който също има 26 точки, му предстои тежко гостуване на Бразилия. „Селесао” вече си гарантира място на световното и няма за какво да бере грижи.

През първата част Аржентина на два пъти се размина с попадението. В 14-ата минута центиррана топка от ъглов удар кацна право на крака на мегазвездата на Барселона дълбоко в наказателното поле и той нанесе удар. Кълбото право към средата на мрежата, но беше отбито встрани от един от защитниците на гостуващия тим.

В 35-ата се откри и първата по-опасна възможност преди отбора на Перу. Джеферсън Фарфан излезе на добра стрелкова позиция и опита удар от наказателното поле, който мина на сантиметри от лявата греда.

В добавените минути на полувремето Дарио Бенедето пропусна отлична възможност да мушне топката във вратата на Педро Хайесе. Меси  изпрати чудесна топка в наказателното поле от страна, но Бенедето не успя да насочи топката отблизо с глава по най-добрия начин и тя прелетя над напречната греда.

Минута след началото на втората част отново Бенедето стреля, но прати топката право в Хайесе, който никак не бе затруднен.

В 47-ата пък  Бенедето бе изведен от Меси, но Галесе изби. Топката отново се озова в краката на каталунската звезда, но при добавката той нацели единственото дясната греда.

Високото темпо на игра продължи и в 57-ата Алеханро Гомес овладя подаване в наказателното поле и шутира, но отново право във вратаря Хайесе.

В 61-ата Емилиано Ригони също опита късмета си, но ударът му мина встрани от лява греда.

Натискът на „гаучосите” все повече се усилваше, а в 68-ата минута на двубоя пак Бенедето достигна до прецизно подаване и се озова очи в очи с вратаря, но отново прати топката в добре позициониралия се Хайесе.

В последната минута на добаването време пък Перу опита да стигне до попадението, след добре изпълнен свободен удар на Паоло Гереро. Топката летеше към горния ляв ъгъл,  но една от редките изяви на Серхио Ромеро през двубоя опази вратата му чиста. 

Чили се измъчи срещу Еквадор, след като стигна по драматичен начин до 2:1. Общо взето чилийците имаха лоша година и до момента са регистрирали три поражения в последните си четири мача от кампанията.

В 22-ата минута обаче нападателят на мексиканския Тигрес- Едуардо Варгас откри резултата след подаване на Хорхе Валдивия. Алексис Санчес обаче беше в основата на гола, след като открадна топката в средата на терена и подаде на Валдивия, който продължи към Варгас и с удар от 11 метра не остави шанс на вратаря Максимо Бангера.
Ромарио Ибара обаче изравни в 84-ата минута за Еквадор за ужас на публиката на "Естадио Давид Ареяно"в Сантяго. Но Алексис Санчес, който в този мач беше над всички, вкара за 2:1 две минути по-късно с мощен изстрел от ъгъла на малкото наказателно поле.

Парагвай стигна до победа с 2:1 над Колумбия като гост и събра 24 точки, за да остави живи надеждите си за класиране живи. Колумбийците пък си направиха живота труден, тъй като остават с 26 точки и ще гостуват на вдъхновения отбор на Перу, измъкнал точка от визитата си на Аржентина.

Мачът в Баранкия си вървеше 0:0 до 78-ата минута, когато Радамел Фалкао даде преднина на домакините, но две грешки на вратаря Давид Оспина костваха победата. Оскар Кардосо изравни в 89-ата минута, след като довкара изпусната топка. А крайното 1:2 фиксира в 90+2-ата минута Антонио Сантабрия, чийто неособено силен удар по земя не беше уловен от вратаря.