Пролетният сезон е един от най-подходящите за любителите на залаганията на футболни мачове. Март, април и май са месеците на развръзката на сезона. Освен, че е решаващ за изхода на почти всички първенства на Стария континент, този период е и времето на истината в европейските клубни турнири - голямата цел на големите.

Шампионската лига и Лига Европа са минали ситото на груповата фаза и наред е фазата на елиминациите. Заслужилите се изправят един срещу друг в директните сблъсъци, а целият спортен свят е приковал очи в интригуващите сблъсъци между футболните колоси. Прогнозите валят – кой кого ще елиминира и кой в крайна сметка ще вдигне триумфално трофея във всяка от надпреварите.

Съвсем естествено и почитателите на залозите започват да инвестират в познанията си, а двата турнира са сред най-апетитните хапки за тях по ред причини.

Една от тях са добре познатите отбори, които обикновено остават в битката по европейските терени напролет. Винаги е добре да знаеш на какво залагаш, а елиминациите в Шампионската лига и Лига Европа предлагат на аудиторията добре познати лица на терена и край тъчлинията. Стилът на игра е ясен, изпълнителите също. Остава само да изберем правилния залог, а при него е добре да се вземат предвид няколко фактора.

Моментната форма на отборите и водещите им фигури е от фундаментално значение. Съставите с амбиции да стигнат до края обикновено съобразяват програмата си така, че да бъдат в максимална игрова и физическа кондиция именно за финалната права от сезона, в която мачовете на истината следват един след друг. Именно в този фактор се крие и един от големите проблеми на клубовете от английската Висша лига, които поради натоварената си програма рядко успяват да задържат формата на необходимото високо ниво до толкова късен етап. В потвърждение на това посъбудилият се след много лошата първа половина от сезона тим на Челси бе отстранен по доста уверен начин от ПСЖ. Другият „оцелял” след груповата фаза състав от Премиършип – Арсенал, също показа недостиг на сили и въпреки силното си представяне в първия двубой срещу Барселона, шансовете на „артилеристите” преди реванша почти се срутиха след домакинското поражение с 0:2.

Друг значим фактор в представянето на отборите на високата европейска сцена е конкуренцията във вътрешното първенство. Макар да натрупват увереност от елиминацията на Челси, Златан Ибрахимович и компания не срещат сериозна съпротива във френската Лига 1 и всяко следващо стъпало пред тях по пътя към финала ще бъде все по-трудно за изкачване.

Третото условие, способно да наклони решаващо везните е опитът на отборите. Когато достатъчно пъти си извървял пътя докрай, е логично да знаеш къде може да изникне препятствие по него и съответно как да се справиш с него. Тук с голямо предимство са Барселона, Реал М и Байерн, което обаче не им гарантира сигурно участие в последния мач.

Затова е добре, освен всички изброени фактори, сериозните участници в залаганията да се информират и трупат впечатления ежедневно, като много подходящ вариант за това са специализирани сайтове като nostrabet.com

Ювентус - Байерн

източник: Gulliver/Getty Images

Интересното през настоящия сезон е, че с абсолютно същата сила всичко казано за Шампионската лига важи и за Лига Европа. Елиминационната фаза във втория по престиж турнир събра елитна компания и още на осминафиналите предложи сблъсъци като Ливърпул – Манчестър Юн, Атлетик Б – Валенсия и Дортмунд – Тотнъм. Двубоите между отбори от един и същи шампионат предлагат по-особен заряд и правят изходите им още по-трудно предвидими.