Италия ще гледа футболния Мондиал през лятото на 2018 година по телевизията. „Скуадра адзура“ не успя да се справи в баража срещу Швеция и след общ резултат 0:1, световният шампион от 2006 година за първи път от 1958 година насам няма да бъде на финалите на най-големия футболен шампионат на планетата.

Вече часове наред анализите и коментарите не стихват, а испанското издание Marca представи своите виждания затова защо тимът на Италия, с когото Испания споделяше една квалификационна група, няма да бъде представен в Русия.

Ето и причините:

1. Липсата на една голяма звезда

Отвъд безапелационното лидерство на Джанлуиджи Буфон, в състава на Италия липсва фигура като Андреа Пирло, която да повежда отбора в трудните моменти. Нито един футболист от настоящия състав на „адзурите“, дори Марко Верати, не успя да влезе в ролята на играча, който прави разликата на терена в решителните моменти.

2. Бавният преход между поколенията

В стартовия състав, на който заложи Джанпиеро Вентура в плейофния реванш срещу Швеция имаше петима играчи на по 30 и повече години. Буфон, Бонучи, Бардзали, Киелини, Кандрева стартираха срещу шведите, а най-младият Маноло Габиадини бе на 25 години. Отбелязва се, че или няма по-млади таланти в „скуадрата“, или просто не им се дава шанс.

3. Отсъстващите в решителния мач

Отсъствието на основен играч в средата на терена като Марко Верати, както и липсата на Симоне Дзадза е било от ключово значение за краха на Италия, според Marca.

4. Липсата на идея

Селекцията на Джанпиеро Вентура нямаше ясна стратегия за реванша срещу Швеция. След като инкасираха поражение с 0:1 в първия мач, „адзурите“ не показаха ясна идея как да наваксат пасива и да обърнат нещата в своя полза.

5. Грешните решения на Вентура

Селекционерът на Италия допусна някои грешки при воденето на тази среща и затова сега понася фенския гняв. Специалистът остави Даниеле де Роси и Инисие на пейката, което не бе посрещнато радушно от футболните анализатори.

6. Моментът в италианския футбол

Въпреки че в последните години Ювентус постига добри резултати, а преди няколко месеца игра и финал за Шампионската лига срещу Реал Мадрид, италианският футбол се намира в криза в последните години, а според част от мненията това се дължи на многото чужденци, които се състезават в Серия А. Резултатите на „адзурите“ не са задоволителни по всеобщо мнение. На последния голям форум, на който участваха – Евро 2016 – италианците отпаднаха на четвъртфиналите от Германия след дузпи.

От извора: Един италианец  за тъжните вълнения на Италия

Не просто човек, не просто капитан...

Ако Буфон имаше чук...

Мъжките сълзи на Джиджи за края на една славка кариера