UEFA EURO 2024 e все по-близо, а един от отборите, които предизвикват най-сериозен интерес, е Нидерландия. „Лалетата“ трудно може да останат безразлични на някого с атрактивния футбол, който практикуват от дълги години насам.

Селекцията от Ниската земя възвърна позициите си на европейската и световна сцена, след като имаше моменти, когато пропусна големи турнири. Сега тимът на Роналд Куман си осигури участие на турнира в Германия, след като завърши втори в група с Франция, Гърция, Република Ирландия и Гибралтар.

Спонсорирано

ПОДГОТВИ СЕ ЗА ЕВРО 2024 С EON

С EON SPORTS MODE получаваш цялата статистика за мачовете в реално време - тъчове, засади, нарушения, смени и още много информация. Прочети повече

В исторически план Нидерландия веднъж е печелил Европейско първенство – през 1988 година в Германия. Отборът има и четири трети места. На последния голям форум в Европа „лалетата“ отпаднаха на осминафиналите.

На предстоящото UEFA EURO 2024 възпитаниците на Куман ще мерят сили отново с Франция, а в група D са още Полша и Австрия.

Gulliver/GettyImages
25 снимки

Съставът на Нидерландия е сплав от световноизвестни имена и изгряващи звезди. На вратата все по-сериозно впечатление прави Барт Фербрюген от Брайтън. В отбрана големият лидер е Върджил ван Дайк от Ливърпул, а всички в страната стискат палци Матайс де Лихт, който в последните месеци върна формата си, да е здрав. Жереми Фримпонг направи огромен сезон за Байер Леверкузен и се очаква да продължи с отличните си изяви и на предстоящия турнир. В халфовата линия всички погледи са насочени към младата звезда на РБ Лайпциг Шави Симонс. Много ще се разчита на Тюн Копмайнерс от Аталанта и Матс Вифер от Фейенорд.

В атака през последните години най-големият лидер е Мемфис Депай. Нападателят на Атлетико Мадрид и сега ще трябва да поведе съотборниците си, като ще се надява да бъде подпомогнат от Коди Гакпо (Ливърпул), Вут Вегхорст (Хофенхайм) и Дониел Мален (Борусия Дортмунд).

Селекционерът Роналд Куман опитва да адаптира отбора си към всякакви тактики и стилове на игра. В последните години той наложи система 3-5-2 при „лалетата“, като тя помага на отборът да се защитава добре, а освен това в атака да използва силните страни както на крайните бранители, така и фантазията на офанзивните играчи.

Нидерландия не е сред големите фаворити за спечелване на турнира и надали ще успее да го направи, но предпоставките са да гледаме почти до края „лалетата“.