Националният отбор на Румъния по футбол се класира за първия си голям турнир от 8 години след успеха над Швейцария с 1:0 в квалификациите.  Тимът оглави групата си с 22 точки пред втория Швейцария.

Румънците изстрадаха невъзможността да отидат на UEFA EURO 2020, въпреки че бяха една от многото държави-домакини на тази надпревара, благодарение на уникалния общоевропейски формат. Те обаче участваха на три европейски първенства през този век и не успяха да преминат груповата фаза на изданието през 2016 г. във Франция.

Спонсорирано

ПОДГОТВИ СЕ ЗА ЕВРО 2024 С EON

С EON SPORTS MODE получаваш цялата статистика за мачовете в реално време - тъчове, засади, нарушения, смени и още много информация. Прочети повече

Всеки на шампионата ще трябва да  се съобразява с този състав под ръководството на селекционера Едуард Йорданеску. Тимът показа изключителна последователност, благодарение на която оглавиха квалификационна група I с лекота.

Въпреки че липсата на опит на най-високо ниво може да попречи на шансовете им да продължат в сложната на вид Група E, включваща Белгия, Словакия и Украйна, те са в добра форма под ръководството на треньора и са способни да предизвикат изненада.

Отборът на Румъния е смесица от таланти от различни клубове и първенства.

Играчът във фокус, който прави впечатление в състава в Георге Пушкаш. Той вече се разписа 11 пъти за тима, което го прави втория най-резултатен голмайстор в отбора и се очаква да бъде титулярният централен нападател за Румъния в Германия. Пушкаш направи дебюта си за Румъния на 23 май 2018 г., влизайки в 74-ата минута при победата с 3:2 срещу Чили.

Селекционерът на Румъния Йорданеску се очаква да запази своята контраофанзивна система 4-2-3-1, която не разчита много на статистиките за притежание на топката. Очаква се наставникът да заложи и на Денис Алибек, Валентин Михайла и капитана Николае Станчу, които вкараха по три пъти в квалификациите.

Румъния се облагодетелства изключително много от това, че беше във втора група за жребия за шампионата, а сега конкуренцията им за влизане във втората фаза в Германия ще бъде в лицето на Белгия, сочен за фаворит в потока. Останалите два отбора са Словакия и Украйна.