Една от големите, а и приятни, изненади на UEFA EURO 2024 е историческото класиране на Грузия. Държавата, която е разположена на брега на Черно море ще запише първо участие в историята си на голям футболен форум.

Отборът воден от Вили Саньол се представи отлично в Лига C от група 4 на Лига на нациите, където финишира безапелационно на първо място в компанията на България, Македония и Гибралтар. Срещу родните национали грузинците записаха победа с 5:2 в Разград и нулево реми у дома.

Спонсорирано

ПОДГОТВИ СЕ ЗА ЕВРО 2024 С EON

С EON SPORTS MODE получаваш цялата статистика за мачовете в реално време - тъчове, засади, нарушения, смени и още много информация. Прочети повече

Така те се класираха за решаващите баражи, където в полуфинал отстраниха Люксмбург с 2:0, а във финалния мач с Гърция преминаха през драма с дузпи, за да пренапишат историята си.

Gulliver/GettyImages
16 снимки

Кръстоносците на хартия са абсолютни аутсайдери, след като попаднаха в Група F на UEFA EURO 2024, където са още отборите на Португалия, Турция и Чехия. „Мореплавателите“ са фаворит за първото място, докато южните ни съседи и Чехия също гледат към елиминационната фаза.

За мнозина това класиране е истински чудо, но истината е, че грузинският футбол се развива с много бързи темпове. В последните години на територията на страната се проведоха две европейски първенства за младежи.

През 2017 г. държавата беше домакин на Европейското първенство за юноши до 19 години, като внушителните 25 000 фенове присъстваха на последния им мач в груповата фаза.

Пет години по-късно се провежда и Европейското първенство за младежи до 21 години, което е организирано съвместно с Румъния.

И все пак, за да мериш сили с най-големите ти е нужна индивидуална класа, а този тим е съставен от много качествени футболисти, които се подвизават в топ първенства като Ла Лига, Лига 1, Серия А и други.

В насочщия състав на грузинците личат имена на играчи от топ първенствата в европа, като най-изявени са Георги Мамрдашвили (Валенися), Георги Чекватадзе (Уотфорд) и Жорж Микаутадзе, за когото Аякс плати 16 милиона евро и го остави под наем във френския Метц.

Несъмнено обаче голямата звезда е Квича Кварацхелия. Крилото стана шампион на Италия с Наполи миналата година, а от тогава топ клубовете кръжат около него. Дрибълът, способността да създава положения, а и головете, които бележи, са само част от оръжията, които Квара има в арсенала си. Огромна неприятност за всеки защитник.

Обикновено селекционерът Вили Саньол залага на схема с трима централни бранители, наситена халфова линия и двама нападатели в лицето на Кварацхелия и Микотадзе.

И дори на пръв поглед класирането за UEFA EURO 2024 да е чудо, то в действителност страната години наред работи в правилната посока, създава футболисти и логично това лято ще бере плодовете на труда.