Австрия се класира на еврофиналите за трети пореден път след Евро 2016 и Евро 2020. Отборът участва и на шампионата през 2008 г., когато бе домакин заедно с Швейцария. Най-доброто представяне бе на последното първенство, когато тимът успя да премине груповата фаза и отпадна на 1/16-финалите от бъдещия шампион Италия.

Gulliver/GettyImages
50 снимки

Спонсорирано

ПОДГОТВИ СЕ ЗА ЕВРО 2024 С EON

С EON SPORTS MODE получаваш цялата статистика за мачовете в реално време - тъчове, засади, нарушения, смени и още много информация. Прочети повече

В евроквалификациите отборът на Австрия завърши на второ място в групата си след Белгия, а на UEFA EURO 2024 е в компанията на Нидерландия, Франция и Полша в така наречената "група на смъртта".

Селекционер на тима е Ралф Рангник, който смени на поста Франко Фода през юни 2022 г. Германецът пое Австрия след неуспешен период в Манчестър Юнайтед, но две години по-късно се къпе в слава - класира отбора на Евро 2024 и бе обявен за първи избор на Байерн Мюнхен. Първоначално Рангник отказа да коментира бъдещето си, но по-късно отказа офертата на баварците. 

Най-големият проблем в австрийския национален отбор в момента е възстановяването на капитана Дейвид Алаба. Футболист №1 на страната в последните 10 години претърпя операция на коляното преди Нова година и още не е готов за игра. Контузия измъчва и друг основен защитник - Филип Линхарт (Фрайбург). Евентуалното им отсъствие може да отвори вратата към титулярния състав за Леополд Куерфелд и Кевин Дансо.Месец и половина пред старта на UEFA EURO 2014 отборът на Австрия получи нов удар. Халфът на РБ Лайпциг - Ксавер Шлагер, скъса кръстни връзки на коляното и претърпя операция. 26-годишният футболист беше гласен за титуляр в състава на Ралф Рагник за шампионата в Германия.

В отсъствието на контузения вратар на Ред Бул Залцбург - Александър Шлагер, който получи тежка контузия на коляното в началото на май, като първи избор на вратата се очертава Патрик Пенц (ЛАСК), а Тобиас Лавал (Брьондби) е резервна опция. В халфовата линия сигурен изглежда единствено Марсел Забитцер, като най-близо до титулярния състав са Флориан Грилич (Хофенхайм) и Конрад Лаймер (Байерн Мюнхен). Няма съмнение, че атаката ще бъде водена от Михаел Грегорич (Фрайбург), след като Карим Онисиво се оттегли, а ветеранът Марко Арнаутович не получи повиквателна за последните контроли. Другият вариант е Андреас Вайман, който обаче получава малко игрово време в Уест Бромич.

Вероятните 11 на Австрия (4-2-3-1): Патрик Пенц; Стефан Лайнер, Максимилиан Вебер, Кевин Дансо, Филип Мвене; Романо Шмид, Флориан Грилич; Конрад Лаймер, Кристоф Баумгартнер, Марсел Забитцер; Михаел Грегорич