Селекционерът на Белгия Доменико Тедеско обяви състав от 25 играчи, които ще използва по време на Европейското първенство в Германия. Официално бе потвърдено, че вратарят на Реал Мадрид Тибо Куртоа няма да играе в Германия. Той пропусна по-голямата част от сезона заради скъсана коленна предна кръстна връзка. Още през декември самият Куртоа обяви, че няма да играе на Евро 2024, защото няма как след тази тежка травма да бъде на 100% готов. Това бе потвърдено и от селекционера.

През миналата година имаше и публичен скандал между Куртоа и Тедеско, в основата на който бе това кой ще носи капитанската лента в двубоя срещу Австрия, когато Де Бройне отсъстваше. Тогава лентата бе дадена на Ромелу Лукаку, след което Куртоа отказа да играе в следващия двубой с Естония.

Плеймейкърът на Манчестър Сити Кевин де Бройне, който също пропусна голяма част от сезона заради контузия, се завръща в състава след отсъствие от повече от една година. Ветеранът Аксел Витсел също се завръща, след като бе обявил, че прекратява кариерата си в националния отбор. За последно той игра за Белгия в двубоя срещу Хърватия на Световното първенство в Катар. Единственият дебютант е Максим Де Кайпер от Брюж. Тоби Алдервейрелд, Оливие Деман и Миши Батшуай обаче не намериха място в списъка.

“Тибо Куртоа беше много ясен за Европейското още преди доста време. Той познава тялото си най-добре”, коментира Тедеско.

Белгия ще изиграе контроли с Черна гора и Люксембург, след което ще излезе на 17 юни срещу Словакия в първия си мач от Европейското.

Ето и състава:

Вратари: Кастеелс, Камински, Зелс

Защитници: Кастан, Де Кайпер, Фаес, Мюние, Теате, Вертонген, Дебаст

Полузащитници: Де Бройне, Мангала, Онана, Тилеманс, Вермеерен, Витсел, Вранкс

Нападатели: Бакайоко, Караско, Де Кетеларе, Доку, Лукаку, Лукебакио, Опенда, Тросар